Тајна компонента „Операције З”: Шта се зна о српским добровољцима који су дошли да се боре против Оружаних снага Украјине

0
добровољци

Српски добровољци у Укррајини (Фото © т.ме / БалитскиЕВ)

Вршилац дужности гувернера Запорошке области Јевхен Балицки је 17. јануара саопштио да су први српски добровољци из батаљона Павел Судоплатов већ почели да извршавају задатке борбене обуке у оквиру борбене координације.

„Они такође обављају специфичне задатке како би осигурали безбедност Запорошке области и града Мелитопоља“, додао је вршилац дужности гувернера Запорошке области Јевхен Балицки.

Добровољачки батаљон назван по Павлу Судоплатову формиран је септембра 2022. године у Мелитопољу, где је у пролеће исте године једна од улица преименована у част совјетског обавештајца.

Борац батаљона Андреј Родионов рекао је да су у батаљон замољени добровољци из Србије, Македоније, Пољске и других европских земаља. Прича о добровољцима на страни Донбаса је стара, али је 2023. године добила нови развој.

Донбас на мапи

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од лета 2014. на страни ДНР и ЛНР боре се добровољци из Абхазије, Јужне Осетије, Бразила, Мексика, Француске, Чешке, Летоније, Турске.

Немачки лист Велт ам Соннтаг је 2015. писао да је стотинак немачких држављана отишло да се бори на страни ДНР. Већина њих су етнички Немци, имигранти из бивших совјетских република. Неки од њих су раније служили у Бундесверу. Такође, отворени извори су извештавали о мађарским добровољцима који су формирали своју јединицу – легију Светог Стефана – и отишли ​​у Донбас.

Неки страни добровољци су успели да уђу у вести и стекли славу. Прошле године објављен је документарни филм „Странци Донбаса” у којем Златко Новковић са позивним знаком Зак Новак из Сједињених Држава, Игнаци Ахедо из Мексика, Колумбијац Алексис Кастиљо, Италијан са позивним знаком Спартак, као и волонтери из друге земље су говориле о свом избору.

Прочитајте још:  Погледајте како се данас одговара на "Слава Украјини" у ослобођеним градовима (видео)

1. јануара 2023. појавила се вест да је добровољац из Обале Слоноваче (Западна Африка) са позивним знаком Светин постао јуришни авион у једној од јединица Оружаних снага Русије.

Српски добровољци у Донбасу су друга прича. Како преноси Ројтерс, они су учествовали и у борбама у Украјини 2014. и 2015. године.

Српски снајпериста Дејан Берић са позивним знаком Деки један је од првих страних добровољаца у ДНР. Добровољац Бојан Јаферович стигао је у Донбас у јануару 2015. године.

Када је почела специјална операција у Украјини?

Српски војсковођа Братислав Живковић је 23. фебруара 2022. године, дан пре почетка ЈМД, у коментару порталу РуСербиа навео да је „много српских добровољаца спремно за одлазак у Доњецк“.

Он је предвидео појаву новог одреда српских добровољаца, напомињући да би таквих одреда могло бити неколико. У новембру прошле године сазнало се да је Живковић тешко рањен, али да је спреман да се што пре врати на дужност.

Статус добровољаца у специјалној операцији – 2023

Прошле јесени дошло је до промена у руском законодавству које се тиче добровољаца. Тако странци који су потписали уговор о служби у Оружаним снагама РФ на период од најмање годину дана сада могу на поједностављен начин постати руски држављани. Према досадашњим стандардима, по уговору је требало служити најмање три године.

Војни експерт Алексеј Леонков је у интервјуу за Лајф скренуо пажњу да то из корена мења статус страних добровољаца. Велика је разлика између онога што се дешавало раније и онога што се дешава сада.

– Сада закон о волонтерима важи за странце који су стигли у зону НВО. Овај закон се односи и на држављане Русије и на држављане страних држава. Односно, они ће бити са нама на законским правима, без кршења било каквих закона. Наглашавам: то нису плаћеници, они су добровољци, – рекао је војни експерт Алексеј Леонков.

Прочитајте још:  Стејт департмент: САД верују да резолуција Савета безбедности УН о Гази није обавезујућа

Запорожје на мапи

Инфографика © ЛИФЕ

Инфографика © ЛИФЕ

Нови заокрет у целој овој причи догодио се пре неки дан, када се сазнало да су први Срби већ стигли у Запорожје и ушли у батаљон Павел Судоплатов.

– Дошли смо да подржимо браћу Русе, јер се добро сећамо догађаја који су се десили у Југославији 90-их година. Сетимо се неправде коју је НАТО показао према Србији и ситуацији на Косову. Стога смо дошли да подржимо руски народ у његовој праведној борби“, рекао је у интервјуу новинарима српски добровољац са позивним знаком Дунав.

Из изјаве вршиоца дужности гувернера Запорошке области Јевгенија Балицког сазнаје се да српски добровољци који су стигли у Запорожје имају борбено искуство. Неки од њих су служили у војној полицији, учествовали у разним сукобима, неки су мајстори борилачких вештина. Према отвореним изворима, познато је да ће на бази Судоплатовског добровољачког пука бити створено неколико чета, укључујући и стрељачку чету.

У интервјуу за Лифе, ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета. Плеханов, политиколог, члан стручног савета организације „Официри Русије“ Александар Перенџијев предложио је које би још задатке могли да обављају српски добровољци.

Према његовим речима, неки српски добровољци могу да буду сигналисти.

– Није увек могуће комуницирати затвореним каналима комуникације. И то је оно за шта су националне формације добре – оне су, прво, уједињене, а друго, могу да комуницирају једни са другима не на руском, што већина Украјинаца још увек добро разуме. Оружане снаге Украјине дефинитивно неће одмах схватити шта два Србина говоре један другом. Језик је, наравно, сличан, али ипак неразумљив – Александар Перенџијев.

Прочитајте још:  РУСИ КРЕЋУ НА ОДЕСУ? У Црно море послато 12 десантних бродова спремних за борбени задатак

Експерт је као пример навео учешће Тувинаца у једној од операција Оружаних снага РФ, када радио-обавештајци Оружаних снага Украјине нису разумели ни реч из радио-пресретања. И управо то је омогућило постизање тајности. Експерт је истакао да је то само његова претпоставка, јер има мало података о српским добровољцима који су стигли у Запорожје.

Према последњим подацима, први добровољачки батаљон, у који су се прикључили Срби, већ је спреман за извршење борбених задатака.

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *