Холивудска технологија: Каква је опасност од нових тенкова Леклерк, Абрамс и Леопард

0
тенкова, унуку, Abrams

Леопард 2, Абрамс М1, Леклерк. Колаж © ЛИФЕ. Фотографија © схуттерстоцк

Како преноси Политико, позивајући се на неименованог француског званичника, Париз размишља о пребацивању тенкова Леклерк у Кијев, али ће коначна одлука бити донета на заједничком састанку кабинета Француске и Немачке.

Паралелно, решава се и питање слања тенкова М1 Абрамс и Леопард. Овде је све у још већем лимбу, јер одлука Берлина о тенковима Леопард зависи од спремности Американаца да своје Абрамсе пошаљу у Кијев.

Бајденова администрација планира да објави нови пакет војне помоћи овог петка, али не жели да форсира ситуацију , а мало је вероватно да ће Абрамс још увек бити предат Кијеву.

Па ипак, речи заменика шефа Пентагона Колина Кола да „док не дође време“ не дозвољавају да се опустите, јер имплицирају да „може доћи“.

Француски главни борбени тенк (МБТ) АМКС-56 Лецлерц креирао је ГИАТ (сада Нектер) и производи се од 1992. године. Амерички МБТ М1 Абрамс је развио Цхрислер Дефенсе и производи се од 1980. године. Немачки Леопард 2 МБТ из Краусс-Маффеија производи се од 1979. године. Покушајмо детаљно размотрити њихове карактеристике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лецлерц резервоари – карактеристике

АМКС-56 Лецлерц тенкови су најмодернији од трија. 1979. Французи су преузели имплементацију националног производа и до 1992. успели. Од тада је произведено 876 јединица. Ови тенкови нису извезени нигде осим у УАЕ.

Програмери су се фокусирали на системе активне заштите, који су аутомобил учинили лакшим и истовремено добро заштићеним. Леклерк је 8,4 тоне лакши од Абрамса, али носи пет тона више оклопа. Тип оклопа: комбиновани, модуларни, антибалистички. И ово није једини плус.

– Још једна предност је аутоматски утоваривач. Због тога је посада смањена на три човека, што већ даје извесну предност у односу на Абрамса и Леопарда, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Леклер је наоружан глатким топом ЦН-120-26 калибра 120 мм, дужине цеви 52 калибра, стабилизованог у две равни.

Прочитајте још:  ЧИШЋЕЊЕ У РУСИЈИ: После невладиних организација и појединци који примају новац из иностранства мораће да се региструју као СТРАНИ АГЕНТИ

Могуће је уградити напредне тенковске топове калибра 140 мм. Леклерк испаљује оклопне пернате подкалибарске пројектиле (БОПС) и кумулативну фрагментацију. Од 2011. године у састав муниције уведене су високоексплозивне фрагментације ЕКСПЛ и друге гранате. Муниција – 40 граната. Поред тога, ту су митраљези М2ХБ-КБЦ калибра 12,7 мм и ААН Ф1 калибра 7,62 мм.

Снага мотора В8Кс 1500 – 1500 кс Брзина: 71 км/х аутопут, 50 км/х ван пута. Резерва снаге 550 км. Леклерк је покретљивији и маневарскији од Абрамса или Леопарда.

„У тенковском биатлону Лецлерцс су увек били међу прва три по комбинацији показатеља – посада, тенк, интеракција тенкова једни са другима  , каже војни експерт Алексеј Леонков.

Абрамс М1 – карактеристике, оклоп, мотор

Абрамс М1 је у функцији од 1981. године. Укупно је произведено више од 10,3 хиљаде аутомобила. Ово је веома популаран тенк, чак се може наћи у таквим холивудским филмовима као што су “Хулк”, “Годзилла”, “Човек од челика”.

У зависности од модификације, тежина може да достигне од 54 до 66 тона. Тип оклопа: ваљани челични и комбиновани, противтоповски. Обезбеђен је активни оклоп АН / ВЛК-6 МЦД и динамичка заштита АРАТ.

Главно оружје је топ од 105 мм М68А1, стабилизован у две равни. Абрамс користи БОПС, кумулативне, оклопне високоексплозивне и димне гранате. Муниција: 55 метака. Ту су и митраљези М2ХБ 12,7 мм и М240 7,62 мм.

Снага мотора АВЦО Лицоминг АГТ-1500 – 1500 кс Брзина: 67 км/х на аутопуту или 48 км/х ван пута. Резерва снаге 450 км.

– Абрамс је замишљен као озбиљније оружје, али сам морао да ублажим апетите. Као резултат, све његове предности су обезбеђене захваљујући прикључцима заменљиве опреме. Једна од предности Абрамса је брза замена мотора. Отприлике сат времена након што је мотор оштећен, тенк је поново био спреман за борбу  , напомиње војни експерт Алексеј Леонков.

Прочитајте још:  ЗАПОСЛЕНИМА ТРАЖЕ ТРЕЋУ ДОЗУ Банкарски гигант поред вакцинације планира и обавезно тестирање

Леопард 2 – карактеристике, дебљина оклопа

Леопард 2 у употреби од 1979. Укупно је произведено више од 3,2 хиљаде аутомобила. Тежина резервоара је 55,15 тона. Тип оклопа: пројектил, комбиновани, зглобни.

Леопард 2 је опремљен снажним глатким пиштољем Рхеинметалл Рх-120 калибра 120 мм. Кратка цев пиштоља олакшава пуцање у покрету, чинећи га прецизнијим. Главни пројектили: БОПС ДМ43 и кумулативна фрагментација ДМ12. Пушка муниција – 42 гранате.

Електрану представља мотор МВ 873 Ка-501 снаге 1500 КС. Брзина: 72 км/х на аутопуту, 55 км/х ван пута. Резерва снаге 550 км.

Стручњаци Леопард 2 називају тенк чија преживљавање зависи од тачности првог хица. Програмери су ставили велики нагласак на безбедност посаде.

Специјална војна операција у Украјини данас

Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, Абрамсу, Леклеру и Леопарду је заједничко то што никада нису били умешани у сукоб на нивоу НВО.

– А пошто су били укључени углавном у колонијалне ратове, нису имали јака побољшања. А како ће се они понашати у новим условима, велико је питање, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Према његовим речима, свака од ових машина има Ахилову пету. Дакле, Французи су мислили да ће Лецлерц тенкови радити у комбинацији са тенковима на точковима као што је АМКС 10РЦ. Не зна се да ли ће то узети у обзир команда Оружаних снага Украјине. Осим тога, с обзиром да су „леклерци” прављени за афричка тла и климу, није познато да ли ће бити „вађени” у другим условима.

Тенкови Абрамс и Леопард 2 немају аутоматски пуњач, а ово је критичан тренутак.

– Све зависи од разумног утоваривача. Још их треба тражити“, наглашава Леонков.

Што се тиче возила Абрамс и Леопард 2, она су била ефикасна само ако је била доступна ватрена подршка.

Прочитајте још:  Велика битка ће почети чим се заврши активна фаза чишћења Мариупоља

– Абрамс и Леопарди су, на пример, наишли на Т-72 током ирачке кампање. А коалиционе трупе су прво захтевале уништење Т-72 другим средствима. Пошто су Т-72 лако нокаутирани, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Експерт додаје да су се Хути својевремено хвалили бројним хицима „Абрамса“ оборених из конвенционалних РПГ-ова.

Шта је специјална операција у Украјини

Према Леонкову, специјална операција у Украјини се разликује од било којег од претходних сукоба. Ни обим ни логистика.

— Овде се цени интегрисани приступ. Односно, свака борбена јединица мора да се бори заједно са свима, знајући да ће ватрена моћ непријатеља радити на томе“, каже војни експерт Алексеј Леонков.

Хаотична природа набавке западног наоружања не дозвољава Оружаним снагама Украјине да спроведу овај приступ. Ситуацију отежава недостатак услуге снабдевања, услова за поправку опреме и њено одржавање. И трећи, по много чему одлучујући моменат је недостатак екипа које би по вештини одговарале овако скупој и хировитој техници.

– Интегрисан приступ захтева да посаде буду искусне, јер ће се брже прилагодити таквим условима од оних које су тамо нешто брзо научили. И постоје проблеми са особљем, – примећује Леонков.

Према његовим речима, у СВО се користе напреднији противоклопни системи, како ваздушни тако и копнени. И врло брзо могу да претворе чудотворну опрему у старо гвожђе.

– Плус, руски тенкови су наоружани гранатама нове генерације које пробијају декларисани оклоп. Чак и активно-динамичка заштита, – сумира војни експерт Алексеј Леонков.

Као резултат тога, постављају се два питања: да ли ће савезници Кијева одлучити да пошаљу скупу опрему у Украјину, и ако одлуче, да ли ће то помоћи Оружаним снагама Украјине. Наравно, не изгледа све тако јасно како би Кијев желео.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *