Анкара отказује посету шведског министра одбране због антитурских говора

0
министар

Фото: ТАСС/ЗУМА Пресс Вире/Валериа Монгелли

Турска је отказала посету шведског министра одбране Пола Јонсона заказану за 27. јануар због антитурских протеста у Стокхолму. Ово је 21. јануара саопштио начелник републичког Министарства одбране Хулуси Акар, пише Известија.

„Са жаљењем констатујемо да као резултат ових гнусних акција нису предузете никакве мере против нашег председника и Турске. За сада, посета шведског министра одбране Јонсона Турској 27. јануара није ни важна ни беспредметна. Због тога смо отказали посету“, цитира га лист Хабертурк .

Акар је такође изразио наду да ће Шведска и Финска испунити услове меморандума закљученог између земаља за улазак Стокхолма и Хелсинкија у НАТО. Он је додао да је Турска присталица отворених врата алијансе.

Претходно, 12. јануара, манекен турског председника Реџепа Тајипа Ердогана окачен је наглавачке испред Градске куће у Стокхолму. Видео са акцијом објавила је курдска организација, за коју се у Турској сматра да је укључена у признату терористичку Курдистанску радничку партију (ПКК). Инцидент је изазвао дипломатски спор између Турске и Шведске.

Ердоган је 16. јануара упозорио да би односи Анкаре са Стокхолмом могли постати затегнути ако Шведска не предузме акцију против ПКК. Турски председник је додао да ПКК своје акције одржава не само у Шведској, већ и у Финској, Немачкој, Француској и Енглеској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истог дана, градско тужилаштво у Стокхолму одбило је да истражи акцију , не налазећи дискредитујућу информацију која се шири у поступцима демонстраната. Одељење је напоменуло да би случај могао поново да испита државни тужилац.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу критиковао је 17. јануара одлуку тужилаштва да одбије да истражи акцију са вешањем Ердоганове лутке. Инцидент је назвао пропагандом тероризма.

Прочитајте још:  Рогозин је предложио да се Курилска острва преименују

У јуну 2022. године, Анкара је представила десет услова за укидање вета на чланство Шведске и Финске у НАТО. Једна од тачака био је предлог подршке Турској у њеној борби против терористичких организација које је признала Анкара, укључујући ПКК.

Шведска и Финска су поднеле захтев за улазак у НАТО 18. маја 2022. године. Крајем јуна чланице блока су званично позвале земље да се придруже Северноатлантској алијанси и пристале да потпишу приступне протоколе.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *