Јачање западне помоћи Украјини довешће до опасне ескалације сукоба

0
војне, аргентина, оружја

Испорука америчког оружја Украјини (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Јачање западне помоћи Украјини довешће до опасне ескалације сукоба

Данас је у америчкој војној бази Рамштајн у Немачкој одржан осми по реду састанак тзв. Контакт групе за Украјину. Састанку су присуствовали представници педесет земаља и вођство НАТО, са једним циљем – наћи начин и средства за повећање војне помоћи Украјини.

 

Уочи, и на самом састанку, многи западни политичари, министри одбране и шефови држава већ су изнели тезе о потреби повећања испоруке наоружања Украјини, укључујући и модерно тешко наоружање, како би се помогло украјинској војсци да порази руске снаге.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милитаристичке изјаве европски и америчких савезника Кијева прокоментарисало је руско Министарство спољних послова. Званични представник руске дипломатије, Марија Захарова, одговарала је на питање новинара у вези са кризом у Украјини.

 

Директор Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Руске Федерације, како гласи званична функција Марије Захарове, подсетила је да је главна тема састанка у Рамштајну била снабдевање украјинских снага модерним системима ПВО и тенковима, који се налазе у наоружању оружаних снага земаља чланица НАТО. Само дан раније, САД су „спаковале“ траншу војне помоћи Украјини у висини од 2,5 милијарди долара.

 

Шеф Стејт департмента, Ентони Блинкен, затражио је да се Украјини обезбеди „све што јој је неопходно да постигне успех на бојишту“. Бајденова администрација је почела озбиљно да размишља о чињеници да украјинске снаге имају право да нападну на Крим америчким наоружањем, које је Пентагон спреман да испоручи Кијеву.

 

Захарова је скренула пажњу на недавну изјаву шефице Европске комисије, Урсуле фон дер Лајен, која је затражила од земаља чланица НАТО да Украјини дају било које наоружање које Кијев може употребити. 

Прочитајте још:  Кирби: Америчка војна помоћ Кијеву је стопирана

„Све ово сматрамо отвореним провокативним хушкањем Запада и подизањем улога у сукобу, што ће неминовно довести до повећања броја жртава и опасне ескалације“, упозорила је Захарова савезнике Кијева.

 

Општи закључак из упозорења руског дипломате може се извести на следећи начин. Време је да западни савезници кијевског режима укључе инстинкт самоодржања, који је својствен и нижим облицима живота, посебно рационалној особи. На крају крајева, настављајући да све више распирује пламен војног сукоба у Европи, Запад ризикује да га на крају и апсорбује.

„Истовремено,“ нагласио је представник руског Министарства спољних послова, „западни политичари лицемерно изражавају забринутост за жртве сукоба у Украјини, али ни на који начин не реагују на гранатирање цивила који живе на територији Руске Федерације од стране Украјинаца. А Украјинце, који масовно гину на фронту, подвргнути насиљу нацистичких формација и структура моћи кијевске хунте, уопште није брига за Запад“, приметила је Захарова.

Кијев и његови амерички и европски господари не штеде ни становништво Украјине, нити припаднике украјинске војске, које су спремни да жртвују због сопствене похлепе и неодољиве жеље да нанесу штету Русији“, закључила је Захарова.

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *