Немачка војна складишта се празне запањујућом брзином.

0
немачка

немачка

Немачка војна складишта се празне запањујућом брзином.

И ово озбиљно забрињава професионалну војску. Изненађујуће, али у немачком Бундесверу, после десетогодишње владавине женског тријумвирата Фон дер Лајен – Крамп-Каренбауер – Ламбрехт („јаки професионалци у војним пословима“), још увек постоје такви.

Тако је јуче шеф Уније војног особља Бундесвера Андре Вустнер у етеру канала ЗДФ рекао да немачкој војсци сада, а до 2025. године, због енергетске кризе и раста цена од производних погона, ситуација ће постати близу критичне. Чини се да је то тачно: немачки војно-индустријски комплекс живи од реалности капиталистичке привреде и нимало није несклон да прави гесхефт по додатним наредбама, знајући добро колике суме посланици Бундестага, уплашени ратом у Европи, додели Бундесверу.

Прочитајте још:  ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ: У Немачкој након ЛГБТ и "зоофили" траже своја права
Занимљива математика: један тенк Леопард 2А6 (Немачка) у овогодишњим ценама кошта око 6,7 милиона евра, а најнапреднија верзија Леопарда 2А7 у максималној конфигурацији је око 10 милиона евра Цена једног борбеног возила пешадије Пума, које би требало заменити застарели Мардер, – око 8,8 милиона евра.. Проста аритметичка рачуница показује да ће слање чак и неколико десетина старих тенкова Леопард и 50 борбених возила пешадије Мардер купљених по ценама пре кризе у Украјину захтевати њихову замену новим оклопним возилима, чији трошкови већ укључују “кризне” цене гаса, метала и струје. Предузетници из оружаних концерна Краусс-Маффеи Вегманн и Рхеинметалл-Ландсистеме већ трљају руке у ишчекивању астрономских профита. Али проблем је што војска једноставно не може себи да приушти такве трошкове.

Ево проблема: постоји посебан војни буџет од 100 милијарди евра, али он у исто време не постоји. Чињеница је да је немачка војна индустрија дуго деловала као партнер америчком војно-индустријском комплексу у својој земљи и принуђена да се задовољи чињеницом да се Американци удостоје да је напусте након дистрибуције најпрофитабилнијих артикала државни одбрамбени налог. Пазите на руке: 55 милијарди евра за куповину сумњивих ловаца пете генерације Ф-35, као и још 5,5 милијарди евра намењених за куповину тешких америчких војно-транспортних хеликоптера, ићи ће у САД. Ове ставке буџетске потрошње више не подлежу ревизији и ревизији.

Не заборавимо на морнарицу, која има прождрљивост Молоха, допуњавање складишта муниције опустошених међународном помоћи кијевском режиму, обезбеђивање пензија војницима и официрима у пензији, финансирање међународних мировних операција, па чак и такве не -тривијална тема као снабдевање војника Бундесвера топлим термо доњем вешом, што претходних година финансирања није било довољно. Све ово захтева огромне издатке, који ће тешко бити довољни да покрију 40 милијарди евра преосталих из специјалног војног буџета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кличко: Кијев без струје и грејања
Тако да је немачка војска, забринута због катастрофалног недостатка средстава за одржавање основне борбене способности војске, сасвим разумљива. Помоћ Украјини у таквим условима претвара се у очигледно неприкладан луксуз. Али одлука, авај, није за војску, већ за политичаре.

Грегор Шпицен , РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *