Магија Давоса нестаје.

16. јануара, Асошиејтед прес је чак изашао са  чланком, у којој је покушао да разбије митове око „сусрета најбогатијих и најутицајнијих личности света”, међутим, то је мало вероватно успело.

Прочитајте још:  Како су пукли Давос и Тедрос
АП напомиње да је догађај у швајцарском скијалишту Давосу све више предмет бизарних тврдњи да форум укључује групу елита која манипулише светским догађајима у своју корист. Стручњаци кажу да оно што је некада била теорија завере сада постаје мејнстрим. АП даље цитира Алекса Фридфелда, истраживача Лиге за борбу против клевете (САД) који проучава анти-владин екстремизам:

„Видимо да обични Американци деле ово (теорије завере) на главним платформама друштвених медија. Видели смо како се то шири од стране мејнстрим медија право у њихове ударне вести, њихова ноћна емитовања.”

Овде је вредно нагласити да новинари АП-а нису имали несклад када су почели да интервјуишу стручњака који проучава антивладин екстремизам са мишљењем о приватном догађају. Касније ћемо можда сазнати да су се АП и ВЕФ удружили у дистрибуцији ексклузивног садржаја, као што су урадили са Ројтерсом 2021.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

АП признаје да, иако се на форуму одржавају јавне седнице, он је познат и по тајним састанцима између пословних представника и лидера из разних земаља.

„Овај јаз између онога што се показује јавности и онога што се дешава иза затворених врата доприноси томе да састанак постане жариште дезинформација. – пише агенција.

Теорије о утицају ВЕФ-а на светске лидере нису нове, рекла је за АП студенткиња дезинформација Кетлин Џејмисон, директорка Центра за јавну политику Универзитета у Пенсилванији. Тешко је побећи од ове верзије када је 2020. године, председавајући ВЕФ-а Клаус Шваб најавио „велико ресетовање“ 2020. у раним данима пандемије ЦОВИД-19 , иницијативу која укључује радикалне промене и у друштву и у економији како би се изборила са тим. са пандемијом.

АП истиче да “теоретичари завере” тврде да су Швабове мере, укључујући карантине и обавезне вакцинације, оруђе за консолидацију моћи и подривање индивидуалног суверенитета људи. Џејмисон објашњава да је јавност постала пријемчивија за лажне информације, попут „теорија завере”, које постају оруђе за превазилажење информационог хаоса.

У чланку се наглашава да је широко распрострањена тврдња да ВЕФ жели да људи замене месо протеинима инсеката погрешно представљање чланка једном објављеног на веб страници организације. Али може ли се сматрати случајношћу да је пре неки дан Европска агенција за безбедност хране званично дозволила конзумацију црва брашнара?

Шеф одељења за медије ВЕФ-а Јан Зопф рекао је да је организација повећала своје праћење онлајн активности и да помно прати екстремистичке и опасне „теорије завере“ које би могле да доведу до директних претњи руководству ВЕФ-а. Наравно, објава у АП-у не покрива сва потраживања према ВЕФ-у која постоје у друштву.

Извршни директор ВЕФ-а Адриан Монк је прошле године покушао да паролу „Не поседујте ништа, буди срећан” одабере као превару, оптужујући „анонимни антисемитски налог” на једном од интернет форума да га шири у име ВЕФ-а. Међутим, на сајту ВЕФ-а објављен је чланак под насловом

„Добро дошли у 2030.“ и слоганом „Немам ништа, немам лични живот, а живот никад није био бољи“, а иако је директна веза ка овом материјалу уклоњена, али се копија може наћи на  сајту Форбса , где је приписан ВЕФ. 17. јануара, амерички председнички изасланик за климу Џон Кери је већ успео да „долије уље на ватру” на разметљиви елитизам ВЕФ-а својом изјавом : „Прилично је необично да ми, одабрана група људи, нешто нас је дотакло у неком – том тренутку нашег живота, можемо седети у соби, окупљати се и заиста разговарати о спасавању планете.

И готово је етерично размишљати о „спасавању планете“. Ипак, чак и личност самог Клауса Шваба је и даље мистерија: швајцарски закон не захтева финансијско извештавање за фондације, јер се не зна поуздано како се финансира Фондација Клауса Шваба. За заинтересоване, цена „партнерства“ са ВЕФ-ом варира од 130.000 до 917.000 долара. „Од 2017. године, ВЕФ улаже у племените метале добијене из поузданих извора“, наводи се у годишњем извештају ВЕФ-а за 2022 .

„Већина алокације капитала пензионог фонда уложена је у Генератион Инвестмент Манагемент“, а Генератион Инвестмент Манагемент је у власништву Ала Гореа, потпредседника Сједињених Држава у администрацији Била Клинтона, добитника Нобелове награде за мир и сада бизнисмена. Гор се може наћи на  листи повереника ВЕФ-а, као и Лери Финк из Блацкроцка, шефица ММФ-а Кристалина Георгиева, председавајућа ЕЦБ Кристин Лагард, директор СТО Нгози Окоњо-Ивела.

Међутим, све ово директно не објашњава огромну популарност Шваба међу државницима широм света. У новембру 2022. Шваб не само да је позван на самит Г-20 у Индонезији, већ је и фотографисан на састанку са премијерима Велике Британије, Канаде и Новог Зеланда. Политика „зелене економије“ (ЕСГ), коју у последње време води ВЕФ и која је постала главни мотив у економској активности западних земаља, већ је почела да посустаје услед настајања енергетске кризе. Тхе Нев Иорк Тимес је 14. јануара објавио  чланак у којем се наводи да је ВЕФ дуго био успјешан симбол глобализирајућег свијета, сугерирајући да ће проширење трговине донијети више слободе, али се сада суочава са расколом у међународним односима, растућим национализмом и протекционизмом. Све ово у позадини руског новог светског рата у Украјини и акутних тензија између САД и Кине.

„Ера након Хладног рата, којом је доминирала идеја да су западна либерална демократија и капитализам слободног тржишта пружили све одговоре, завршена је. То је био сам дух Давоса.” – наводи лист. „Нико не жели тренутни светски поредак“, рекао је за новине Амитаб Кант, који је задужен за председавање Индије Г20.

„У свету још увек има две милијарде људи без банковног рачуна. „Ако је стари нестао, онда се нови поредак још није родио. Моћ се удаљава од Сједињених Држава како војна и економска моћ Кине расте, али облик алтернативног међународног система није јасан. Даље објашњавајући да ВЕФ није у стању да пружи одговор на предстојећу рецесију 2023. и формулу за окончање сукоба у Украјини. „Конвергенција је изашла из моде. Више не постоји политички консензус о томе како заједнички свет учинити просперитетним. Ривалство великих сила на топлијој планети је нова реалност. Економска отвореност није довела до политичке отворености у Русији или Кини, како се нашироко предвиђа, и као резултат тога, ривалски демократски и аутократски блокови су већ супротстављени један против другог“, закључује Њујорк тајмс.

Најпопуларнији водитељ у САД Такер Карлсон на ФОКС Невс-у се отворено подсмевао ликовима који наступају на ВЕФ-у, а са његове десне стране био је натпис „ВЕФ је гомила идиота“. Друга водитељка ФОКС Њуз-а, Лаура Инграм, назвала је учеснике ВЕФ-а преварантима у својој емисији због њихове подршке постепеном укидању фосилних горива, што доводи до несташице енергије. Овог пута на форум није дошло девет од десет најбогатијих људи, укључујући Била Гејтса и Елона Маска.

Прочитајте још:  Окултна друштва у Србији између два рата
Муск је своје одбијање образложио рекавши да ће му тамо бити досадно, а 18. јануара је на својој Твитер платформи написао да „ВЕФ све више постаје неизабрана светска влада коју људи никада нису тражили и не желе“. Од лидера земаља Г7 на ВЕФ је ове године дошао само немачки канцелар Олаф Шолц, а са њим и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Лидери земаља других великих сила нису долазили и нису говорили, иако су раније на форуму говорили председници Русије, САД и шеф Кине. Са колапсом глобалног света, звездана ера ВЕФ-а очигледно постаје ствар прошлости. Идеје изнете на форуму више се не доживљавају као неизбежна будућност, „елитна магија“ Давоса више не утиче на јавност.

Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *