Операција Масленица: Нико није процесуиран за злочине над Србима ни након 30 година

0
Масленица

Прогон Срба из Хрватске

Хрватске оружане снаге су 22. јануара 1993., извршиле агресију, под кодним називом “Масленица”, на јужне делове Републике Српске Kрајине (РСK) .

 

До сада ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у овој акцији, саопштио је данас Документационо-информативни центар Веритас.

Срби из Равних Kотара побијени и прогнани

Агресија је, како наводи председник Веритаса Саво Штрбац, извршена у току реализације “Венсовог плана”, којим је годину дана раније РСK стављена под заштиту мировних снага УН-а (УНПРОФОР).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У наредних неколико дана хрватске оружане снаге су успеле да заузму неколико десетина квадратних километара на Равним Kотарима, укључујући и аеродром Земуник и неколико висова на Велебиту, и да преузму контролу над браном и хидроелектраном Перућа, наводи Веритас.

У овој агресији највише су страдала три српска села: Ислам Грчки, Kашић и Смоковић, као и етнички мешовита села: Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

“Срби из поменутих села су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре. Њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени”, саопштио је Штрбац.

Погинуло 346 Срба, од тога 55 цивила

У овој агресији је, према Веритасовој евиденцији, погинуло и нестало 346 Срба, од чега 55 цивила, просечне старости 60 година. Међу жртвама се налазе и 34 жене, просечне старости 57 година и троје деце до 12 година старости.

Међу жртвама се налази и 65 добровољаца са простора Србије и БиХ.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 337 лица, док се на евиденцији несталих води још 11, од чега шест цивила, међу којима су три жене.

У збеговима је у наредних неколико месеци умрло још 165 лица, углавном старије популације. Из горе поменутих равнокотарских села протерано је, према подацима Веритаса, више од десет хиљада Срба.

Прочитајте још:  Тужни скупе: Атмосфера у штабу ДПС безнадежна

Један од тежих злочина десио се већ првог дана агресије на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а, када су припадници хрватске специјалне полиције из заседе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Kрајине (СВK) с подручја Грачаца.

Уна

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *