Бајден: Пољуљано председниковање америчког председника

0
бајден

бајден

Бајден: Пољуљано председниковање америчког председника.

Њујорк тајмс је у чланку „68 дана тишине“ дао информације које потврђују ову верзију, изражену у публикацији РУССТРАТ од 12. јануара. За почетак, вреди подсетити да су десет тајних докумената пронашли лични адвокати америчког председника у Бајденовом центру за дипломатију и глобални ангажман 2. новембра 2022. године, како је ЦБС Њуз објавио 10. јануара, позивајући се на два своја анонимна извори. „Њујорк тајмс” пише да су Бајден и његови саветници одлучили да сакрију информације о открићу тајних докумената од јавности, па чак и од већине запослених у Белој кући, надајући се да би инцидент могао да се разреши без значајнијих последица по Бајдена или његову пратњу.

Прочитајте још:  ПЕНТАГОН ПИСАО ХРВАТИМА: Било би лепо да изаберете наша борбена возила
Циљ Бајденовог тима био је да придобије поверење истражитеља Министарства правде и покаже да амерички председник сарађује са истрагом и Националном архивском управом, где је требало да се чувају документи, наводе анонимни извори новина упознати са интерним дискусијама о том питању. Ово је требало да буде у супротности са ситуацијом око откривања тајних докумената бившег америчког председника Доналда Трампа. Чак и након што су Бајденови тајни документи процурили у медије, његови саветници су се и даље надали да би поверење које су стекли код истражитеља могло одиграти улогу и уверити специјалног тужиоца да се ништа озбиљно није догодило. Како се испоставило, од 10. новембра, само дан након што је амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао специјалног тужиоца у случају Трамп, Бајденови саветници су у „редовном контакту“, како је објаснио Бајденов лични адвокат Боб Бауер.

Тиха сарадња се наставила недељама, све до 12. јануара, када је Гарланд најавио именовање специјалног тужиоца Роберта Хура да прегледа поверљива Бајденова документа. Тада је Бауер поново позвао Министарство правде да их обавести да је пронађена још једна поверљива информација. Високи званичници Министарства правде били су изненађени што Бела кућа није одмах обавестила јавност о датумима откривања тајних докумената и одложили су све док државни тужилац није објавио именовање Кхура за истрагу. Бела кућа је одбила да објасни зашто је било потребно скоро шест недеља након првобитног откривања докумената за потпуни претрес Бајденове куће у Вилмингтону, Делавер, где је пронађена друга серија докумената 20.12.2022. Нико није објаснио зашто су председникови лични адвокати, који немају формуларе за безбедносну проверу, доведени да их пронађу, али људи упућени у случај рекли су за Њујорк тајмс да је то урађено уз одобрење Министарства правде.

Прочитајте још:  Партнерство по цену будућности
Према Њујорк тајмс-у, била је класична правна стратегија за Бајдена и његове помоћнике да у потпуности сарађују са истражитељима у нади да им неће дати разлога да сумњају на злонамерну намеру у његовим поступцима. Међутим, открио је заједнички проблем за људе који раде у Белој кући: савети које нуде председникови адвокати често нису најбоља стратегија за односе с јавношћу. Званичници Беле куће су изузетно забринути због цурења информација у медијима које је разоткрило инцидент са откривањем поверљивих докумената.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они, међутим, рачунају на Бајденову вишедеценију репутацију поштења и интегритета, у поређењу са Трампом, којег медији редовно оптужују да лаже. Међутим, садашњи и бивши званичници Беле куће рекли су да су Бајденови помоћници превише пажње посветили поређењу, а недовољно пажње да се обелодане све релевантне чињенице одједном. Свакако, стратегија заташкавања Беле куће сада је на удару критике, пошто је Бајденова администрација обећала максималну отвореност на почетку председништва. Сада је Бајденова кампања за реизбор под сумњом, као и способност његовог тима да издржи нападе републиканаца у Конгресу. За Бајденове адвокате, међутим, игра још није готова. Ако се случај реши без оптужби, онда је њихова стратегија била вредна тога, резимира Њујорк Тајмс. Ми, пак, треба још једном да нагласимо да је ова ситуација последица борбе условних „јастребова“ и „голубова“ у Белој кући.

Како је развој догађаја предвиђен у публикацији „Глобални трендови и изазови за Русију 2023. године“, „јастребови“ Беле куће имају све шансе да ојачају своје позиције, а у случају Бајденове болести или превременог одласка са места председника Сједињених Држава, узму Белу кућу практично под своју контролу. За Русију то може резултирати повећањем ескалације сукоба у Украјини и покушајем „јастребова“ Беле куће да у то још више увуку европске земље.

Васељенска/Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *