Нова руска војна реформа одговор на ширење НАТО

0
нато, британија

Нова руска војна реформа одговор је на могућност ширења НАТО и “колективном Западу” на коришћење Украјине у хибридном рату против Русије, рекао је новоименовани начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању.

Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности, рекао је Герасимов за портал Аргумети и Факти.

– Данас те претње укључују жељу Северноатлантског савеза да се прошири на Финску и Шведску, као и коришћење Украјине као средства за вођење хибридног рата против наше земље – рекао је Герасимов, који је именован 11. јануара, пренео је Ројтерс.

Финска и Шведска прошле су године поднеле захтев за чланство у НАТО-у, након руске инвазије на Украјину. По новом војном плану Москве, један корпус биће послан у Карелију, републику на северозападу Русије која се граничи с Финском, успостављају се два нова војна округа – Москва и Лењинград, који су постојали пре него што су 2010. спојени и постали део Западнога војног округа.

У Украјину ће бити послате још три моторизоване дивизије, које ће бити део комбинованих војних формација у областима Херсон и Запорожје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Главни је циљ осигурати заштиту суверенитета и територијалног интегритета наше земље – рекао је Герасимов и навео да модерна Русија никад није сведочила таквом “интензитету војних непријатељстава”, што је присиљава да спроводи офанзивне операције како би стабилизовала ситуацију.

Герасимов је говорио и о проблемима с мобилизацијом прошле јесени.

– Састав мобилизације у нашој земљи није био у потпуности прилагођен новим модерним економским односима – рекао је Герасимов и додао да је “морао све поправљати у ходу”.

Прочитајте још:  САД „бациле“ на Русију атомску бомбу

Герасимов и министарство обране били су суочени са снажним критикама због неколико неуспеха на ратишту и неуспеха Москве да осигура победу у рату за који је Кремљ очекивао да ће кратко трајати, оценио је Ројтерс.

Rojters

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *