Да ли НАТО заиста припрема нуклеарне ударе на Крим и Минск?

0
нато

Цовер © Википедиа

Разни телеграм канали и друга јавност на дневни ред стављају тему припреме земаља НАТО -а рукама Пољака и Украјинаца за нуклеарну провокацију против Русије и Белорусије. Именовани су градови као што су Минск и Севастопољ. Стручњаци су утврдили ко има користи од ових гласина, шта се крије иза њих и који су сценарији стварни.

Русија консолидује успешну офанзиву не само на доњецком правцу, данас је Володимир Рогов, члан главног савета војно-цивилне администрације Запорожја , најавио повећање територије региона . „Наше трупе држе своје позиције. Територија Запорошке области, ослобођене од украјинских милитаната, постепено се повећава“ , рекао је он.

Сценарији нуклеарних удара на Крим

Сама тема употребе тактичког нуклеарног наоружања (ТНВ) у Украјини и против Русије представљена је веома лукаво. Неки извори наводе да Русија неће реаговати у случају удара Кијева или Варшаве тактичким нуклеарним оружјем на Крим и Минск, пошто је реторика Москве последњих месеци искључивала такву могућност. И да појава такве теме говори о исцрпљености конфронтације наводно на обе стране.

Информација о дигитализацији од стране Обавештајне управе Министарства одбране САД (ДИА) пејзажа територије Л/ДНР и Крима за испоруку тактичког нуклеарног оружја на мору (у случају да Русија користи хемијско и тактичко нуклеарно оружје ) повезује се са активирањем таквих планова од стране Пентагона до краја 2023. године. Где наводни инфраструктурни објекти Крима и војне јединице могу постати главне мете.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Андреј Манојло, шеф научног програма „Информациони и хибридни ратови”, професор катедре за руску политику Факултета политичких наука Московског државног универзитета, сматра да ескалација сукоба и његово прерастање у нуклеарни није од користи. у Сједињене Државе и Европу.

Прочитајте још:  Хоће ли Русија посматрати НАТО маневре на својој граници

– Ово је, наравно, провокација и мамац. То се ради како би неко од високих званичника одговорио на ову информацију и дао низ изјава у вези са САД и Пољском. Чекају изјаве за које знамо да их можемо припремити (укључујући и превентивно). Да би оптужили Русију за намеру превентивног удара и оправдали њихову припрему, сматра Маноило .

Минск би могао да постане вероватна мета агресије, рекао је Маноило, али би инвазија Варшаве на Украјину вероватније била слична Ердогановом преседану, који је створио безбедносну зону око Турске за случајно летеће ракете.

Минску и Пољској

– Фантазије о употреби тактичког нуклеарног оружја против нас изгледају глупо, јер ће то довести до брзог детанта сукоба у овом или оном облику. Ограничени нуклеарни рат не постоји у природи. Можда неће почети ударом стратешких нуклеарних снага, али ће у наредним минутима бити искоришћен цео арсенал нуклеарне тријаде. Уследиће брзи завршетак конфронтације, а то не интересује ни САД ни Европу. Планирају да дуго исцрпе Русију на украјинском сајту, а када нестане украјинског војног особља, користиће се пољски, румунски и тако даље, размишља Маноило.

Инцидент у Белорусији је донекле преувеличан, каже Андреј Суздалцев, ванредни професор Факултета за светску економију и светску политику Високе школе економије Националног истраживачког универзитета. Јер притужбе на напад Пољске и Литваније на Минск долазе из Лукашенковог окружења. Пошто су обе земље чланице НАТО-а, а алијанса још нема намеру да директно ратује са Москвом.

„ Како НАТО може да нападне Минск, остављајући за собом Калињинград, јер управо овај регион затвара Белорусију, а не обрнуто“, напомиње Суздалцев. – Наравно, могуће је учешће ових земаља у украјинском сукобу, али не против Белорусије, већ против Русије. 1982. Велика Британија, као земља НАТО-а, започела је независни рат за Фокландска острва са Аргентином. Варшава би, уз одобрење Вашингтона, могла да прибегне истом сценарију да заузме украјинске регионе. Али сумњам да ће САД пристати на ово.

Прочитајте још:  Си-Ен-Ен: Америка тајно одобрила војну помоћ Украјини

Такво пуњење информација је провокација, кажу стручњаци. Штавише, западни политичари се такмиче једни са другима у својим антируским изјавама. Није случајно што је британски министар одбране Бен Волас, обраћајући се руском председнику, рекао да Лондон не намерава да се повлачи са територије Украјине.

„Не идемо нигде, господине Путине, ми смо овде дуго, подржавамо [кијевски режим] , а ви морате да преиспитате своје ставове. Морате напустити Украјину и вратити је њеним сувереним границама, а такође признати међународно право за које сте рекли да поштујете“, рекао је Волас.

Ако се присетимо епизода Кримског рата (1853-1856), када су само током једне битке у Балаклави руске трупе уништиле неколико стотина наследних британских аристократа, онда се намеће закључак да Запад не изводи закључке из поука историје.

Андреј Лапенков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *