Ко је одговоран за безбедност рудара и рудника у Србији

0
штрајк

штрајк (фото:ЕПС)

Када је најпре тужилаштво у Алексинцу одбацило кривичну пријаву за погибију девет рудара у руднику „Соко” у Сокобањи 1. априла прошле године, а онда почетком ове године и Основно јавно тужилаштво у Алексинцу одбацило кривичну пријаву против 14 особа због овог тешког дела, јавност се с правом запитала ко је одговоран за безбедност рудника и рудара у Србији?

Почетком овог месеца после незгоде у руднику Штаваљ у Сјеници актуелна министарка енергетике Дубравка Ђедовић, хитно је наложила вандредни инспекцији надзор у овом руднику како би се утврдило како је дошло до тровања рудара. На сву срећу у овој незгоди није било настрадалих, већ су рудара због тровања пребечни у болницу на лечење.

Непосредно пошто се огласило Основно јавно тужилаштво у Алексинцу да за смрт девет рудара у Сокоу нико није крив, истакнуто је да оштећени имају право да поднесу приговор на овакву одлуку Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

NIKO NIJE ZNAO DA JE TRUDNA? Otkud telo bebe baš u zamrzivaču, muž mislio vekna hleba! Ovako se Lidija branila u policiji

Да је тема о безбедности српских рудника и оних који у њима раде, врућа потврдила је и мини анкета „Политике” која је покушала да на више адреса добије одговоре. Питања су слата и Рударско-геолошком факултету, али без одговора, разним синдикатима ЕПС-а, Колубаре… али свако из свог разлога није хтео да прича. Као да има нешто прече од живота њихових колега …

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитани ко води рачуна и безбедности српских рудника и колико је уопште безбедан силазак у јаму, из Министарства рударства енергетике (МРЕ) које је једино било спремно на одговоре „Политици”, кажу да је сходно Закону о да има писани акт о именовању лица за безбедност и здравље на раду који обучава раднике и контролише спровођење мера.

Прочитајте још:  Србија обуставља вакцинацију грађана из региона

– Ако писаним актом није одређено лице за безбедност и здравље на раду, предвиђене су казне. Послодавац је у обавези да донесе акт о процени ризика у писменој форми за сва радна места и да утврди начин и мере за њихово отклањање, кажу у МРЕ.

 

На питање колико се уопште улаже у заштиту рудара и рудника, из ресорног министарства одговарају да влада као оснивач прати рад и пословање јавних предузећа, остваривање годишњег програма пословања, реализацију плана производње и инвестицијае. За јавна предузећа за које држава даје субвенције део тих средстава предузећа опредељује у складу са својим програмом и планом за безбедност на раду.

Упитани шта показују анализе инспектора са терена у МРЕ истичу да је највећи број радних места у рудницима са повећаним ризиком. Поред безбедности и здрављу на раду сваки рудник у обавези превентивихних мера које се предузимају у овим радним срединама долази и до природних појава које се не могу контролисати и предвидети (избоји гасова, избоји материјали, горски удари…). Процедуре за вентилацију рудника су дефинисане правилницима и упутствима које издаје послодавац.

МРЕ као приоритете када су у питању рудари и рудници за наредни период предвиђа повећање број редовних надзора, превентивно деловање у виду саветодавних посета и рад на јачању капацитета рударске инспекције.

Јасна Петровић Стојановић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *