Смеће из Лима стигло до ХЕ Вишеград, прети еколошка катастрофа

0

Смеће из Лима стигло до ХЕ Вишеград, прети еколошка катастрофа.

Смеће из Бијелог Поља које је Лим претходних месеци довукао из Бијелог Поља до Бистрице и Прибоја наставило је свој пут.

Овај пут зауставило се испред Хидроелектране Дрина где прети еколошка катастрофа.

Истовремено, због поплава које су се догодиле претходних дана покренуле су се и дивље депоније у горњем току Дрине, као и Пиве и Таре у Црној Гори.

Према проценама еколога у акумулационо језеро Хидроелектране “Вишеград” до лачанице , километер узводно, након последњих великих пополава стигло је из слива реке Дрине од пет до десет хиљада метара кубних пластичног отпада и дрвета створивши још један у низу еколошких инцидената пред једним од највећих туристичких градова у Републици Српској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Овај пут је највећи део отпада дошао из горњег слива реке Дрине. Активисти “Еко центра” редовно обилазимо терен у оваквим ситуацијама као што смо урадили И Прачом пема Рогатици одакле је допловило доста плутајућег отпада. Други део отпада долази ријеком Лим али не као пре јер су у Србији  на реку ставили ланчанице”, каже Дејан Фуртула, предсједник “Еко центра” из Вишеграда, преноси БН ТВ.

“Позитивне ефекте имали смо од Хидроелектране `Бајина Башта` из које су нам помагали у санирању штете и морам похвалити ресорне министре Ирену Вујовић из Србије, ранијег министра Сребренку Голић из Владе Републике Српске и министра Сташу Кошарца из Савјета министара који су имали слуха за ову проблематику и који су преузимали конкретне мере”, нагласио је Недељко Перишић директор “Хидроелектране” Вишеград

Васељенска/Вишеград инфо/БН ТБ

Прочитајте још:  Србе чека само јад од Јадарита

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *