Хрватски историјски хит: У БИХ живе само Бошњаци!

1

(фото:Наука и култура)

Хрватски историјски хит: У БИХ живе само Бошњаци!

У Босни и Херцеговини живе само Бошњаци, наводи се у уџбенику за четврти разред који користи 80 основних школа у Хрватској. Спорни радни уџбеник природе и друштва „Нина и Тино“, чији је издавач „Профил Клетт“, у ком се наводи да у БиХ живе само Бошњаци, али не и Срби и Хрвати, у употреби је од школске 2021/2022. године.

Случај је откривен када се Вечерњем листу јавио родитељ једног ученика загребачке школе, коме је учитељица поставила питање који народи живе у БиХ. Он је одговорио исправно, Бошњаци, Хрвати и Срби, будући да су му родитељи пореклом из БиХ, али га је учитељица исправила да је тачан одговор онако како пише у уџбенику – да у БиХ живе само Бошњаци. Родитељ тог ученика каже да су реаговали и други родитељи и додаје да је „жалосно да тако уче деца у Хрватској“.

–Разочаран сам том, слободно могу рећи, провокацијом. Чак и површни познаваоци прилика знају да у БиХ живе Хрвати, Срби и Бошњаци, а не само Бошњаци, рекао је он, додајући да ни у једном уџбенику за основне или средње школе који се користе у БиХ нема навођења таквих нетачних података.

Спорни уџбеник има дозволу хрватског министарства образовања и као таквог бирају га учитељи у школама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, у свим хрватским основним школама, када је реч о уџбеницима по којима ће учити ученици од првог до четвртог разреда, одлуку о избору уџбеника, односно издавача, барем према важећем Закону о уџбеницима и другим образовним материјалима, доносе учитељи разредне наставе на начин који осигурава вишегодишње коришћење уџбеника унутар школе.

Прочитајте још:  Како су Дачић и Порфирије аминовали хрватске наводе о српским злочинима уз чесницу и вино
Међутим, законом је предвиђено да стручни тим министарства, уколико то не примете аутор или лектори издавача, мора да уочи нетачности, техничке недостатке или непроверене чињенице, наводи Вечерњи лист. У том случају, уџбеник се враћа на дораду, а ако се грешке не исправе, уџбеник не сме ући у употребу.

–Министарство образовања тражиће хитно изјашњавање издавача „Профил Клетт“ о том тексту и отклањање пропуста. Поменути уџбеник одобрен је за коришћење у школи након што је трочлани стручни тим провео поступак утврђивања усклађености уџбеника с предметним планом и програмом и међупредметним темама те Правилником о уџбеничком стандарду и оценило уџбеник прихватљивим, наводе из тог министарства.

Представници издавача „Профил Клетт“ нису одговорили на питања хрватског медија.

Српска24.ме/Искра

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Хрватски историјски хит: У БИХ живе само Бошњаци!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *