Швајцарска прекида неутралност, Државни савет разматра измену закона о извозу оружја

0
закон

EPA-EFE/Morris MacMatzen

Одбор за безбедносну политику Државног савета Швајцарске усвојио је предлог за измену Закона о ратним средствима који ће другим земљама дозволити извоз швајцарског оружја у Украјину, преноси “Ноје цирихер цајтунг”.

Тренутно, тај закон забрањује другим земљама даљи извоз оружја које је претходно купљено од Швајцарске осим ако се за сваки појединачни случај добије одобрење швајцарских власти.

Предложена измена Закона о ратним средствима би омогућила изузетке у случају када Безбедносни савет УН, односно две трећине Генералне скупштине УН оцене да је сукоб у коме ће се то оружје користити супротан међународном праву. Како наводи швајцарски лист, изузетак би се односио само на Украјину и то до 2025. године.

За предлог о измени Закона о ратним средствима гласало је 11 од 14 чланова Одбор за безбедносну политику. Предлог сада мора бити изгласан и у самом Државном савету Швајцарске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор међународног права на Универзитету у Цириху Оливер Дигелман је за швајцарски лист изјавио да, са становишта закона о неутралности, Швајцарска не би требало активно да утиче на однос снага у сукобу.

По Дигелмановом мишљењу, концепт коришћења резолуција Савета безбедности УН или Генералне скупштине као критеријума не функционише у случају необавезујућих осуда, и да обавезе правне неутралности остају на снази.

До сада је неколико земаља тражило да швајцарско оружје извезе у Украјину, укључујући Шпанију, Немачку и Данску.

Немачка је од Швајцарске затражила дозволу за слање муниције за самоходни артиљеријски ПВО систем “гепард”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *