Антиамерички пакт: Које су земље спремне за војни савез са Русијом

1
русијом

Које би земље могле да уђу у војни савез против САД. Инфографика © ЛИФЕ

Ко се усуђује да буде пријатељ са Русијом а против Америке удруживањем у војни савез.

Могућност војног савеза Русије са другим државама, од којих је прва Кина и од које страхују у Вашингтону, политиколози коментаришу већ дуже време. Али такву идеју никада није изнео Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације. Прошле године Русија је прешла праг када је требало донети најтеже одлуке. У контексту ескалације украјинског сукоба, који прети да ескалира у трећи светски рат, на шта су руско руководство и бројни западни војни стратези више пута упозоравали свет, није искључено војно савезништво Москве.

Коментаришући доделу наоружања Кијеву на састанку министара одбране НАТО-а у Рамштајну, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев је приметио да ће „у случају продуженог сукоба у неком тренутку формирати нови војни савез из оних земаља које су добили Американци и чопор њихових кастрираних паса “ .

По мишљењу стручњака, формирање таквог савеза је теоретски могуће. А међу земљама које би потенцијално могле да постану учеснице поред оних које су већ у војном савезу са Русијом у оквиру ОДКБ Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан, политиколози наводе државе са готово свих континената: Кину, Северну Кореју, Иран, Пакистан, Венецуела, Мексико и многи други.

Кина и Иран

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У стварности, такав савез би могао да укључи Русију, Кину и Иран“, сматра политиколог Олег Матвејчев. „ Ове три земље су већ огромна сила . Војске Русије и Кине су међу три најјаче у свету, војска Ирана је друга у региону. Тако да ће у сваком случају чак и такав савез бити најјачи на свету.

Прочитајте још:  Распад земље и суђење Милошевићу: САД почеле код нас, сад настављају у Украјини

Највећа опасност за Сједињене Државе, према сопственим политичарима, био би војни савез између Русије и Кине. Забринутост САД у вези са овим погоршава блиска војна сарадња између Руске Федерације и Кине. Москва и Пекинг изводе заједничке поморске маневре у Балтичком, Средоземном и Црном мору, на Далеком истоку. Кинеска војска учествује у нашим вежбама у Сибиру. Заправо, успостављена је интеракција војних родова. И иако званичног војног савеза између Русије и Кине још нема, може се тврдити да он у пракси већ постоји. И може се легализовати у било ком тренутку.

– У случају продуженог сукоба може се формирати савез земаља које ће добити америчку политику, њихову бахатост и жељу да се насилно сачува светски поредак који се урушава. И сви ће се заједно супротставити Сједињеним Државама “ , каже Геворг Мирзајан, ванредни професор на Финансијском универзитету. – А кандидата за овај савез има више него довољно: поред Кине и Ирана, можете додати и Северну Кореју. У једном тренутку ће се можда придружити Индија и Србија. Међутим, до сада се све земље осим Русије плаше да уђу у директну конфронтацију са САД – и из војних и из економских разлога. На пример, Пекингу је згодније да се сукоби са Вашингтоном у рукама Москве, а да остане по страни.

Филипини, Либија и Судан

Међутим, много је више земаља које су спремне да се сакрију под руским „војним кишобраном“. На пример, филипински председник Дутерте је отворено предложио стварање одбрамбеног савеза између Руске Федерације, Кине и његове земље. Пожељност војног савеза са Русијом изјавио је главнокомандујући либијске војске Халифа Хафтар. Судан демонстрира исту жељу нудећи изградњу руске поморске базе у Црвеном мору.

Прочитајте још:  РТ: Орбан назвао Зеленског и Сороса „противницима“

Иран, Ирак, Сирија, Пакистан

Ирански генерал Рахим Сафави је пре неколико година предложио да Русија створи блискоисточни војни савез са Ираном, Ираком, Сиријом и Пакистаном. Према његовом мишљењу, то би значајно ојачало безбедност како Руске Федерације, тако и земаља региона. Поред тога, Багдад је понудио нашој земљи да изведе исту војну операцију као у Сирији, на територији Ирака.

– Теоретски, постоје, наравно, предуслови за формирање антиамеричког војног савеза. Најочигледнији кандидати за то су Белорусија, против које се већ врши агресија САД и ЕУ, Ирак, који је под сличним притиском, Кина, за коју САД представљају јасну и велику претњу, и Северна Кореја, каже политиколог . Сергеј Марков. „ Међутим, у пракси је такав савез тешко изводљив, јер нико од њих неће желети да се бори за руске, по њиховом мишљењу, интересе.

Латинска Америка у уделу

Хипотетички, у антиамеричку војну алијансу могу се придружити државе америчког континента: Куба, Никарагва, Бразил, Мексико, Аргентина. По мишљењу аналитичара, упркос присуству многих земаља које деле став Русије и морално је подржавају, она ће морати да решава проблеме конфронтације са Сједињеним Државама, ослањајући се пре свега на сопствене снаге.

Владимир Павлов / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Антиамерички пакт: Које су земље спремне за војни савез са Русијом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *