Научници су узнемирени изненадним заустављањем ротације Земљиног језгра

0
језгра

Планета земља (Фотографија © Схуттерстоцк)

Недавно су примљени мистериозни подаци о понашању језгра наше планете, а оно ипак подржава механизам стварања Земљиног магнетног поља.

 

Шта је унутар Земље

Наша планета има врело, али далеко од меког срца. У самом центру Земље налази се чврста усијана лопта око 70% величине Месеца – са радијусом од 1200-1300 километара. Углавном је гвожђе-никл са малим инклузијама лакших материја. Зове се унутрашње језгро. Изнад њега је течни слој – спољашње језгро истог састава, слој дебљине више од две хиљаде километара. Следи плашт, који почиње на дубини од око 30 километара и завршава се на око 2.900 километара испод површине. И све ово је прекривено танким слојем земљине коре.

Где се све ово зна: од сеизмолога. Ударни таласи од земљотреса различито пролазе кроз различите супстанце у зависности од њихове температуре и густине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто се земља окреће око своје осе

Према најобичнијој верзији, планете се ротирају по инерцији откако су се формирале у протопланетарном диску. Односно, материја око новорођене звезде се ротирала под утицајем њене гравитације, а то кретање се преносило на камени и гасовити свет који расте из ове материје. Дакле, у основи се планете ротирају у истом правцу. Истина, Венера се, на пример, окреће око своје осе у супротном смеру – и то је мистерија. Постоје сумње да се једном сударила са нечим, па је од ударца враћена назад.

Земља, као и већина других светова у Сунчевом систему, ротира око своје осе, грубо речено, с лева на десно. То јест, ако замислимо да је Северни пол средина лица сата, онда се испоставља да је ротација у супротном смеру казаљке на сату. И, наравно, не помера се само површина, већ и све унутра. Али, како се испоставило, све ово ротира не баш синхроно, а понекад и нимало синхроно.

Прочитајте још:  ЈЕЗИВА ХОЛИВУДСКА ТРАГЕДИЈА! Глумица убијена у 9. месецу трудноће, за све је крива Менсонова секта!

Шта се дешава у језгру земље

Научници су сумирали сеизмичке податке током протеклих деценија и добили следећу слику : од раних 1970-их, чврсто унутрашње језгро се окреће од запада ка истоку, као и површина, само мало брже, затим је почело да успорава, а 2009. -2010 потпуно је стао. И сада се креће релативно споро, али најзанимљивије је да се врти у супротном смеру. То јест, површина се креће супротно од казаљке на сату, а језгро обрнуто. Ова ситуација је у најмању руку збуњујућа и буди радозналост.

„Можда је безопасно, али не желимо ствари дубоко под земљом које не разумемо“, рекао је геофизичар Универзитета Јужне Калифорније Џон Видејл.

Међутим, још увек постоји научно објашњење за овај феномен. А то је повезано са радом који унутрашње језгро обавља да створи магнетно поље за нашу планету, које нас штити од космичког зрачења. Производи га течни део језгра: растопљена стена се меша (настаје конвекција), а од трења настаје електрична енергија, а са њом и магнетно поље. Овај процес се назива геодинамо. Али “котао” за кување ове каше је камен гвожђе-никл са температуром од око пет до шест хиљада степени Целзијуса. Иначе, то је као на површини Сунца. То је унутрашње језгро које загрева све остало. И од рођења Земље, она је имала времена да се донекле охлади, и стога се учврстила, а у почетку, пре 4,5 милијарди година, била је течна и још топлија. Иначе, процес хлађења се неприметно наставља, супстанца спољашњег језгра постепено очвршћава и постаје део унутрашњег језгра. Срце Земље се полако претвара у камен. Иако је брзина хлађења толико спора да је то вероватно последња ствар о којој треба да бринете – сто степени у милијарду година.

Прочитајте још:  Који су разлози за пад крста у Русији

Дакле, испада да геодинамо у спољашњем језгру додатно окреће унутрашње језгро, а већину времена креће се мало брже од површине планете. Али друга сила интервенише у овом процесу – привлачење околне материје. Земљин омотач својом гравитацијом постепено успорава језгро. У неком тренутку га толико успори да се потпуно заустави, а онда га геодинамо натера да настави ротацију, али у другом правцу.

Према научницима, дејство ове две супротстављене силе ствара задивљујуће циклусе осцилација које се, по свему судећи, понављају сваких 70 година, односно 35 година у једном правцу, затим застој и 35 година у другом правцу. Према прорачунима, испоставља се да ће се до 2040-их унутрашње језгро поново замрзнути, а затим почети да се ротира у истом правцу као и површина.

Аделе Романенкова / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *