ЕКСКЛУЗИВНО: Словенију тресе афера, преко државних фирми финансирали албанску сепаратистичку владу Аљбина Куртија

0
словенију

Афера која већ неколико дана потреса Словенију а прети да чак и сруши владу у Словенији у Србији се малтене и не спомиње. Екслкузивно вам доносимо истрагу портала Права, који су истрагом дошли до бројних доказа о директном финансирању албанске сепаратистичке владе Аљбина Куртија и то из словеначког буџета преко државних фирми.

Доказ да је Мартин Беришај био тзв финансијскa мула ГЕН-И, или финансијска мула владајућe партијe Косова Аљбинa Куртиja, доказују банковни изводи из НЛБ Приштине, где је Беришај имао регистровану косовску кровну компанију МБ Консултинг.

Од прошлог априла, део медија Западног Балкана бави се питањем два милиона евра које је косовски амбасадор у Хрватској Мартин Беришај примио о трошку своје компаније МБ Консултинг. Сада смо врло вероватно добили доказ да су се две дуготрајне банкарске операције одвијале паралелно између ГЕН-И Београд и његове кровне компаније на Косову Мартина Беришаја и његове црногорске подружнице.

Један се догодио у Црној Гори, а открила га је Планет ТВ, док је други објавио Репорти са откривеним документима о црногорској компанији. Медиј Папараци је врло вероватно открио још једну операцију. Испоставило се да кровна компанија МБ Консултинг заправо потиче са Косова. То доказују изводи из косовске филијале Нове Љубљанске банке у Приштини. Доказ за то су банковне трансакције ГЕН-И Београд косовској компанији МБ Консултинг 2021. и 2022.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приметићете да је Мартин Беришај подизао суме новца десет до петнаест дана након пренесене трансакције из српске филијале ГЕН-а са седиштем у Београду. За то време, нешто више од милион и по евра пребачено је из ГЕН-И Београд у годинама 2015-2022, а Беришај је врло вероватно прикупио 1.392.245,1 евра трансакцијама из 2021. и 2022. године! Штавише, пажљивим испитивањем датума, открили смо следеће. Зависна компанија ГЕН-И Београд је 10. маја 2019. пребацила више од 20 хиљада евра Беришином кровном предузећу на Косову и 24 хиљаде евра Беришином филијалу у Црној Гори.

Прочитајте још:  ХИТНА КОНФЕРЕНЦИЈА НВО СЕКТОРА - ДА ЛИ СУ ФИНАНСИЈЕРИ БЕСНИ? Уједини смо навијаче, хватај се за "геноцид"

То је истој особи за исту услугу пружену истог датума у ​​две његове фирме!!! Ко мисли да је неко будала?

Време је да сви актери ГЕН-И и један од најважнијих актера косовске владајуће партије покажу чисте рачуне. Буквално за период од пет година, Беришај је прикупио укупно приближно три и по милиона евра! То доказују и сви откривени документи Планет ТВ, Репорта и Папараци! Али не смемо заборавити да је Мартин Беришај већину подизања готовине од 2017. направио уз помоћ дипломатског имунитета.

У ГЕН-у очигледно немају таквих проблема јер их је комбинација „професионалне изврсности у свим областима” и истовремено задовољавање политике дуго држала „испод радара”. Интернационализација пословања преко подружница им омогућава много тога и крије све што пожеле. Морате знати да се већина „финансијских трансфера за приватне џепове“ ових актера заправо не одвија у ГЕН-И или зависним предузећима, већ преко њихових уобичајених (фиктивних) посредника (који нису имовинско повезани), пословних партнера или купаца и продаваца струје како на Балкану, тако иу другим земљама ЕУ!”, открио нам је одличан познавалац тржишта електричне енергије у Словенији. Као што ћете видети у наставку, случај ГЕН-И Београд – МБ Консултинг у власништву косовског амбасадора Мартина Беришаја је школски пример горњег цитата. У чему је суштина проблема? Према објављеним јавним подацима, један од највећих трговаца електричном енергијом на Балкану, словеначка компанија ГЕН-И је у периоду 2015-2021 чешким компанијама у Босни и Херцеговини, Србији и Албанији пренела око 83 милиона евра новца пореских обвезника.

Није проблем што је ГЕН-И, као кровна компанија, помагала својим филијалама у иностранству разним финансијским банковним трансферима. Кључно питање је: зашто су ГЕН-И Сарајеву, Београду и Тирани били потребни наведени износи и за шта су потрошили новац словеначких пореских обвезника? Где су заправо нестали милиони евра вашег новца, поштовани грађани Републике Словеније?

Прочитајте још:  Ватикан одобрио транскрштења и ЛГБТ особама да буду кумови

Некадашњи дугогодишњи председник управе ГЕН-И, сада председник Владе Републике Словеније др. Роберт Голоб на све оптужбе одговара да му је савест чиста и да је целокупно пословање највећег трговца електротехником било легално. Поштовани председниче владе др.

Роберте Голоб, зашто ваша вечита десна рука у ГЕН-И Игор Копривникар не изађе пред словеначку јавност и не покаже чисте и транспарентне рачуне? То је све што ме занима, поштовани господине председниче владе Републике Словеније Роберте Голоб. Да ли је тачно да се Роберт Голоб и истакнути политички актери владајуће косовске странке Левизја Ветевендосје (ВВ) Аљбин Курти и Мартин Беришај познају већ јако дуго?

Проблем са причом ГЕН-И – Мартин Беришај је био што су недостајали делови те приче. Једна информација се појавила овде, друга тамо. Али све показује да су заинтересовани медији Западног Балкана нашли толико фрагмената у својим чланцима, да можемо са сигурношћу написати да је актуелни амбасадор Косова у Хрватској др. Мартин Беришај врло вероватно играо улогу финансијске мазге/муле компаније ГЕН-И и њеног председника одбора до новембра 2021. тј актуелног премијера др. Роберта Голоба.

Наставиће се

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *