Нечувено: Ухапшен београдски адвокат Чедомир Кокановић у Новом Саду због “увреде на виберу”

1
кокановић

Чедомир Кокановић (Фото: Принтскрипт н1)

Београдски адвокат Чедомир Kокановић ухапшен је данас у Новом Саду по потерници коју је против њега претходно издао Основни суд у Новом Саду и то у тренутку док је ишао у Адвокатску комору Војводина где је у 13 часова требало да приступи у својству браниоца колеге кога заступа у дисциплинском поступку.

Ове наводе потврдио је и адвокат Иван Нинић који је правозаступник Кокановића који каже да је нечувено да се људи хапсе по приватној тужби због вербалног деликта.

„А, повод за ову тужбу су ранији наводи адвоката Kокановића о финасијским малверзацијама и службеним путовањима у Адвокатским коморама Војводине и Србије. Иначе, мој брањеник никада није уредно примио судски позив, али је упркос томе, на иницијативу приватног тужиоца Владимира Бељанског, новосадски суд издао потерницу и наложио његово хапшење“, казао је Нинић.

Нинић додаје да његов клијент има уредно пријављено боравиште у београдској општини и да је извесно да је ово хапшење намерно обављено баш у овом тренутку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„И то свакако, најбоље илуструје тренутне размере пропасти српске адвокатуре. Да једног адвоката, само због бритког пера и оштре речи, стављате на потерницу и хапсите, у поступку по приватној кривичној тужби, је несвакидашњи реваншизам и театар апсурда, чак и за наше скромне правне стандарде. Дакле, дошли смо у ситуацију да, у 21. веку, адвокат прогања адвоката због вербалног деликта преко апликације „Вајбер“ и да наш колега буде ухапшен, на свом радном месту, на овако сраман начин. Па, шта онда, могу да очекују грађани и ко ће њихова зајемчена права и слободе сутра да заштити?“, каже Нинић.

Прочитајте још:  СЕДАМ СЛУЧАЈЕВА, ИСТИ АДВОKАТ Деца додељена моћним очевима - случајност или спрега на суду?

Док чека одлуку о притвору због дела “увреда на виберу” огласио се и адвокат Кокановић који је жртва прогона Адвокатске коморе Војводине већ дуже време.

„Нечувено је да се адвокат хапси у приватном кривичном поступку због увреде где не може ни бити кажњен затвором. Ситуација у адвокатури, а посебно Адвокатској комори Војводине измиче контроли и ситуација обичних адвоката у Србији постаје неиздржива. Ово хапшење је само врх леденог брега, а бројни адвокати у Србији сваки дан бивају кривично и дисциплински гоњени, избацују се из комора и отимају им се предмети и клијенти. Иза тога најчешће стоје моћници из адвокатских комора које штити власт. Позивам све адвокате из Војводине да се тргну, побуне и збаце диктатуру Владимира Бељанског и његове клике, не због мене, већ зато ово исто прети и њима, а многи су већ то и искусили“, рекао је Kокановић.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нечувено: Ухапшен београдски адвокат Чедомир Кокановић у Новом Саду због “увреде на виберу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *