Бела кућа одбија да каже да ли ће Украјина добити муницију са токсичним осиромашеним уранијумом

0
оружје, осиромашеним

(Фото: Depositphotos/ovbelov)

Борбена возила Бредли могу користити гранате са осиромашеним уранијумом које су повезане са раком и урођеним дефектима у Ираку

Бела кућа је одбила да каже да ли ће Украјини обезбедити борбена возила Бредли опремљена мецима са радиоактивним осиромашеним уранијумом, муницијом која је повезана са раком и урођеним дефектима.

Осиромашени уранијум се обично ствара као нуспродукт производње обогаћеног уранијума и изузетно је густ, што га чини ефикасним материјалом за пробијање оклопа тенкова. Бредли могу бити опремљени муницијом са осиромашеним уранијумом, због чега су познати као „убице тенкова“.

На питање у среду да ли ће Бредли које САД шаљу у Украјину бити опремљени осиромашеним уранијумом, високи званичник Бајденове администрације је рекао: „Нећу улазити у техничке детаље“. Званичник је такође одбио да одговори да ли ће тенкови М1 Абрамс које САД испоручују Кијеву бити опремљени кавезом са осиромашеним уранијумом.

Константин Гаврилов, шеф руске делегације у Бечу за контролу наоружања, упозорио је да ће Москва на употребу оружја са осиромашеним уранијумом у Украјини гледати као на употребу „прљаве бомбе“. Гаврилов је тврдио да би немачки тенкови Леопард 2 такође могли да буду опремљени мецима са осиромашеним уранијумом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У случају да таква муниција за тешко наоружање НАТО-а буде испоручена Кијеву, ми ћемо то сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби против Русије са свим последицама које из тога произилазе“, рекао је он, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Рак и урођене мане у Ираку су нагло порасле након Заливског рата, током којег су САД испалиле око милион метака са осиромашеним уранијумом. САД су такође користиле токсичну муницију у својој инвазији 2003. године, а студије су откриле да су урођене мане чешће у областима где је коришћен осиромашени уранијум. Урођене мане су и данас уобичајене у граду Фалуџи.

Прочитајте још:  Руска војска уништила још једно складиште укронациста код Запорожја

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *