Дрина препуна отпада, а нико не нуди решење

0
дрина

дрина

Дрина препуна отпада, а нико не нуди решење.

Тоне смећа и разноразног отпада, од кућних апарата, фрижидера, замрзивача, шпорета, медицинског отпада, па све до пластичне и пет амбалаже од које пластичне флаше чине већину, плутају реком Дрином не тако далеко од ХЕ Вишеград.

Ова слика понавља се већ годинама, па је дефинитивно потребно пронаћи неко трајно решење тог проблема.

“Сваке године кад падну велике кише и када се снијег топи дође до великог водостаја, а вода покупи смеће са обала и донесе га овде у Вишеград. Тренутно се на Дрини код Вишеграда налази око 10.000 кубних метара отпада, што пластике, што дрвета.

Ово је проблем који траје дуго година и морамо пронаћи решење што прије. Једноставно, ја не желим да признам никоме да је ово проблем који се не може решити. Ја мислим да може” – рекао је Дејан Фуртула из Удружења грађана Еко центар Вишеград које се бави очувањем природе и подизањем свијести грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  НЕОФИТ, МИТРОПОЛИТ МОРФСКИ: НЕ ДАЈТЕ ДЕЦИ ДА НОСЕ МАСКЕ!
То је, према његовим речима, међународни проблем, а три државе, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина требало би конкретније да раде на његовом решавању.

“Србија је санирала неке депоније на Лиму, тако да се надам да ћемо и ми овде да се позабавимо истим проблемом. Сигурно да је ово велика катастрофа и што се тиче угледа и здравља становништва и очувања ријеке Дрине” – рекао је Фуртула.

На чишћењу отпада ангажовани су радници ХЕ Вишеград иако то није у опису њиховог посла.

Ипак, како се не би поновила ситуација од прије двије године када је ланчаница коју је и тада као и ланчаницу која сада задржава смеће поставила сама ХЕ, пукла и тако угрозила производњу електричне енергије, они су управо ти који уклањају ругло са површине језера.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *