Шеф МОК-а осудио је Украјину због претње бојкотом Олимпијских игара 2024. и позвао на пријем Руса

0
мок

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах. Фото © ТАСС / Бернд Веиßброд / дпа

Председник МОК-а подржао је учешће Руса на Олимпијским играма 2024. упркос претњи бојкотом из Украјине

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах позвао је на учешће руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, али под неутралном заставом.

“Уклањање спортиста због пасоша није у складу са вредностима и мисијом Олимпијске повеље. Можда би руски и белоруски спортисти могли да се такмиче под неутралном заставом на Олимпијским играма у Паризу 2024.”, објаснио је Бах у интервјуу за Шпигл.

Али претња украјинских спортиста да ће бојкотовати Олимпијске игре ако руским спортистима буде дозвољено да се такмиче, по његовом мишљењу, не одговара мисији МОК-а. Бах је напоменуо да је упознат са речима министра спорта Независне Вадима Гуцајта, који је поставио овај услов. Према речима шефа МОК-а, Кијев не само да жели да неутралише Русију као државу, већ намерава и да потпуно изолује све њене грађане. Он је нагласио да поједини спортисти не треба да буду дискриминисани, чак и ако су земље у сукобу.

МОК је раније предложио да се руским спортистима дозволи такмичење, али само онима који се противе СВО . Други услов је пуна усклађеност са Светским антидопинг кодексом и свим релевантним одредбама. МОК је напоменуо да ће, уколико се испуне ови услови, спортисти моћи да се такмиче као неутрални, односно да неће представљати своју земљу или организацију у држави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *