Кијев тражи од НАТО ловачку авијацију

0
Кијев без струје, кијев

Кијев без струје

Тек што им је обећана испорука тенкова, Кијев има нови захтев

Инспирисани донетом одлуком о снабдевању тенковима, власти у Кијеву одлучиле су да не траће време на ситнице, већ да од земаља чланица НАТО затраже да им одмах испоруче две ескадриле ловачких авиона F-16, што би по њиховим плановима био само део новог пакета војне помоћи Запада Украјини.

Поред америчких ловаца, Кијев разаматра и опцију набавке шведских Грипена и француских Рафала, с тим да команда украјинског ратног ваздухопловства сматра да су ловци F-16 приоритетни. Међутим, чак уколико се западни савезници и сложе да пошаљу авионе, њихова борбена употреба може уследити тек након завршетка обуке украјинских пилота, односно не пре шест месеци.

Остаје питање која би од западних земаља могла прва изаћи у сусрет и одрећи се 24 ловачких авиона F-16? Вероватно би то била Холандија, која се налази у фази замене ових ловачких авиона новим типом, F-35. Пре две године је једну ескадрилу продала назад Американцима, који их користе у обуци пилота.

Украјина рачуна и на помоћ у изградњи модерних ваздухопловних база. Према речима званичника украјинског ратног ваздухопловства, у војне сврхе се могу користити и цивилни аеродроми. Једино што су заборавили је да ће у том тренутку цивилни аеродроми постати легитимне мете руских снага.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *