Осумњичени за ратне злочине кандидат за потпредседника ФБиХ

0

Забихулах Муџахид

Осумњичени за ратне злочине кандидат за потпредседника ФБиХ.

Један од кандидата за потпредседника Федерације БиХ је и некадашњи ратни командант оперативне  групе „Босна” Армије РБиХ  Рефик  Лендо. Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) усвојила је  извештај о извршеним проверама кандидата  према којима, како је наведено, Лендо (кандидат Странке демократске акције Бакира Изетбеговића) „испуњава све услове” за обављање  једне од  челних и престижних  функција у ФБиХ.

Прочитајте још:  Тома Фила: Вероватно ћу бити кандидат социјалиста за градоначелника Београда
О доследности провере подобности Ленде за тако  високу позицију, као и за било коју другу,  говори, између осталог, и то да је једноставно занемарена чињеница да против њега у Тужилаштву БиХ постоји предмет,  формиран на основу извештаја МУП-а Републике Српске о ратним злочинима над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Тај извештај, који је  достављен  Тужилаштву БиХ пре  равно 20 година,  и  даље  стоји у фиоци, то јест налази се  у фази пријаве, што је потврђено и за  наш лист.

„У Посебном одељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ постоји предмет који је формиран на основу извештаја МУП-а РС. Тим предметом   обухваћено је  више особа, међу којима  је  и Рефик Лендо. Предмет је у фази пријаве, након доношења тужилачке одлуке јавност ће о свему бити обавештена”, одговорено нам је писмено  из Тужилаштва БиХ.

Главни инспектор МУП-а Српске за истраге ратних злочина Симо Тушевљак каже да Лендово име, као осумњиченог за  злочине над Србима, није наведено само у поменутом извештају, већ и у многим другим.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У извештају од 1. марта 2002. године, на пример, у коме је  он, заједно са Расимом Делићем и Сакибом Махмуљином, осумњичен и за злочине над Србима  у акцији ’Ураган ’95’ у којој је учествовао као командант оперативне групе ’Босна’. Делић и Махмуљин су осуђени као ратни злочинци, док истрага у случају Ленде  још није завршена”,  рекао је Тушевљак за „Политику” .

Он напомиње  да је „одлично позната командна улога Ленде у поменутој акцији у којој су на најстрашнији начин убијани српски војници и протеривано српско становништво”. Исто тако су, према речима Тушевљака,  добро познати и детаљи најмонструознијих злочина које су у акцији  ’Ураган ’95’ починили припадници злогласног одреда „Ел муџахедин”, којима је  Лендо био један  од командујућих.

Наводи Тужилаштва БиХ да је још  у фази пријаве предмет формиран пре две деценије на основу извештаја МУП-а Српске, за Бранимира Којића,  председника Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, су још један показатељ да су суд и Тужилаштво БиХ „под шапом политичког Сарајева, односно СДА”. Није, каже он, Лендо  једини који је  прошао „провере” без икаквих проблема.

„Прошао их је и његов страначки колега  Хамдија Абдић, звани Тигар који се кандидовао за градоначелника Бихаћа, а против кога смо ми поднели кривичну пријаву на коју нам  никада није одговорено. Неће ме изненадити ако се одбегли Сакиб Махмуљин појави као саветник  Рефика Ленде уколико се он докопа позиције, јер је БиХ одавно постала земља апсурда у којој је све оно што је у уређеним државама законом забрањено постало легално и легитимно”, изјавио је Којић за „Политику”.

Прочитајте још:  Хрвати ухапсили Србина због наводних ратних злочина
Он је позвао правосудне институције у Сарајеву да  „изваде предмете из ладица” и да  „не штите убице, кољаче, зликовце  и налогодавце  најстрашнијих злочина над Србима. Најавио је и организовање протеста испред седишта суда и Тужилаштва БиХ на којем ће  од челних људи у тим правосудним институцијама  тражити да објасне  где је Сакиб Махмуљин и зашто предмети који третирају злочине над српским народом стоје  20 година у фиокама. „Доста је више бацања прашине у очи, нећемо то више толерисати и чекати да они дођу до памети, да почну савесно да обављају свој посао”, каже Којић.

Душанка Станишић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *