Повећајте улог: Зашто САД траже украјински титанијум

0
сирији, украјински

Ракетни напад на америчку базу у Сирији.

Американци више не крију зашто им је заиста потребан украјински сукоб. Шта је њихов интерес?

Издање Њузвик је 28. јануара навело нови разлог зашто је за САД неисплативо заустављање сукоба у Украјини. Према речима новинара, Вашингтон подржава Кијев пре свега због титанијума, виталног ресурса који се користи у напредним војним уређајима, ваздухопловној индустрији, као и у стварању хеликоптера, тенкова и ракета дугог домета.

— У Сједињеним Државама и земљама савезницима се улажу напори да се идентификују, развију и искористе титанијумски ресурси Украјине. Дугорочно, ово ће представљати основу за будуће обуздавање Русије и Кине, каже дописник Њузвика Дејвид Бренан.

Хипотетички, то звучи овако: ако Украјина победи, Запад ће бити у повољној позицији и моћи ће да створи нови канал за ископавање титанијума. Али ако Кијев изгуби, онда ће Москва повећати свој глобални утицај на све стратешки важне ресурсе. Сви схватају да су улози превелики. Али постоји много нијанси у овој причи о „шпијунској акцији“, и оне је чине мање једноставном.

Произвођачи титанијума у ​​свету – 2023

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Титанијум се налази у првих 35 „виталних“ минерала. Ово је амерички рејтинг. Истовремено, 90% руде коју користе САД се увози, и то не увек из пријатељских земаља. Од 2020. године Америка није произвела ни титанијумски сунђер, који се производи у Русији, Кини, Јапану.

Руска Федерација (58,5%) и Украјина (40,2%) заузимају водеће место по истраженим резервама титанијумских руда. Али резерве нису све. У Русији је било могуће изградити вертикалну интеграцију производње титанијума. Од фебруара 2022. године, Урал је производио 90% руског титанијума, који се извозио у најмање 50 земаља света.

Прочитајте још:  Мајк Пенс је рекао да се Оружане снаге Русије неће зауставити на границама НАТО у случају победе

По капацитету, само Кина је упоредива са Русијом, али она производи највећи део титанијума за домаће тржиште. Кина је прошле године произвела преко 231.000 тона титанијумског сунђера, или 57 одсто светске производње, према Геолошком заводу САД. Следе Јапан и Русија. Али Русија има много озбиљније производне капацитете од Јапана.

У Украјини, са титанијумом, све је другачије. Према неким извештајима, прошле године је произвела око четири хиљаде тона титанијумског сунђера. Сунђер је полупроизвод, а не готов производ, а да би га се подсетило, потребни су додатни трошкови.

Односно, тамо (у Украјини) постоји титанијумска сировина, али нема довољно капацитета у производњи титанијума, нити значајне домаће потрошње. Украјина игра улогу посредне карике у глобалној логистици.

Зашто је САД исплативо да се бори

Конфликт који се одвија у Украјини на много начина је користан за Сједињене Државе.

Због војних залиха, америчка војна предузећа сада шире тржишта. Ако је пре 2005. године удео европских компанија у глобалном војно-индустријском комплексу био, према неким изворима, око 25%, сада убрзано пада.

Када људи говоре о томе да САД троше превише новца на Украјину, губе из вида чињеницу да је прошлогодишње „спонзорство“ Кијеву износило само 3% буџета за одбрану САД. Али оно што могу да добију – ресурси Украјине, ово је импресивно.

Могуће је да ће, добивши украјински титанијум, САД и Европа у будућности ослабити сопствену зависност од руског ресурса. Једноставно неће радити без бола.

„Ако је Европа лако платила много новца за сопствене санкције нашем нафтном и гасном сектору, онда ће и овде платити из принципа. Они ће инвестирати у предузеће, даће га, биће потребно неко време. Питање је времена, да, – каже шеф индустријског портала „Авиа.ру“ Роман Гусаров.

Прочитајте још:  Писмо девојчице из Донбаса украјинским мајкама

Не може се рећи да је Запад почео лов на украјинског титана из „доброг живота“. Према Невсвеек- у , САД и њихови партнери имају озбиљне страхове да би Кремљ једног дана могао да замрзне и извоз титанијума, што ће осрамотити светске компаније за ваздухопловство и одбрану. И у извесном смислу, од стране Вашингтона, ово је покушај да се „игра испред кривине”. Колико је то успешно, отворено је питање.

Сам Кијев своју „титанијумску жилу“ сматра једном од шанси, као једним од „стубова за привлачење страног новца и политичке заштите која је са њим повезана“.

Према речима Стивена Бланка, вишег сарадника на Институту за спољнополитичке студије и бившег професора руских студија на Војном колеџу америчке војске, Украјина ће моћи да испоручује значајне количине титанијума Западу, али то ће постати могуће тек након крај садашњег сукоба. И све се своди на то ко ће победити. Као што видимо, „украјински титан“ је још једна једначина са огромним бројем варијабли.

Евгениј Жуков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *