Укра­ји­на се „ки­ти” израелским на­па­дом на иран­ску фабрику

0
русије, украјина

Дрон (Фото: Јутјуб)

Иран­ске вла­сти су ју­че по­зва­ле на раз­го­вор от­прав­ни­ка по­сло­ва укра­јин­ске ам­ба­са­де у Те­хе­ра­ну због зва­нич­ног ко­мен­та­ра који је послала Украјина по­во­дом на­па­да дро­ном на вој­ну фа­бри­ку у цен­трал­ном Ира­ну, ја­ви­ла је по­лу­зва­нич­на но­вин­ска аген­ци­ја Та­сним. По­зив укра­јин­ском ди­пло­ма­ти усле­дио је на­кон што је по­моћ­ник пред­сед­ни­ка Укра­ји­не Ми­ха­ил По­до­љак на­пад до­вео у ве­зу с ра­том у Укра­ји­ни. Он је на „Тви­те­ру” у не­де­љу на­пи­сао: „Екс­пло­зив­на ноћ у Ира­ну, на­пад­ну­та про­из­вод­ња дро­но­ва и про­јек­ти­ла и ра­фи­не­ри­ја наф­те. Укра­ји­на вас је упо­зо­ри­ла.”

Иран­ски зва­нич­ни­ци са­оп­шти­ли су да се про­тив­ва­зду­хо­плов­на од­бра­на Ира­на од­бра­ни­ла од на­па­да три ма­ла дро­на ко­ји су га­ђа­ли фа­бри­ку му­ни­ци­је у гра­ду Ис­фа­ха­ну, у бли­зи­ни ло­ка­ци­је ко­ја при­па­да Иран­ском све­мир­ском ис­тра­жи­вач­ком цен­тру, ко­ју су САД санк­ци­о­ни­са­ле због ра­да на иран­ском про­гра­му ба­ли­стич­ких ра­ке­та. На­ве­ли су и да је про­тив­ва­зду­хо­плов­на од­бра­на Ира­на обо­ри­ла је­дан од дро­но­ва, док су дру­га два екс­пло­ди­ра­ла из­над скла­ди­шта, узро­ку­ју­ћи ма­њу ште­ту на кро­ву.

 

Иран­ски из­во­ри на­во­де да је реч о ма­лим дро­но­ви­ма, нај­ве­ро­ват­ни­је „ла­ни­ју­си­ма”, ко­ји, у ства­ри, пред­ста­вља­ју на­о­ру­жа­не тр­кач­ке ле­те­ли­це. Нај­ши­ре рас­про­стра­ње­ни изра­ел­ски дро­но­ви – „хе­ро­ни” – при­зе­мље­ни су по­сле се­ри­је ин­ци­де­на­та у ко­ји­ма су уни­ште­не или оште­ће­не три та­кве ле­те­ли­це.

Иран­ски ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва Хо­се­ин Амир Аб­до­ла­хи­јан кри­ти­ко­вао је на­пад дро­ном као „ку­ка­вич­ки” и усме­рен на ства­ра­ње „не­си­гур­но­сти” у зе­мљи. Ми­ни­стар­ство од­бра­не је ло­ка­ци­ју ко­ја је на­пад­ну­та на­зва­ло „ра­ди­о­ни­цом” без де­таљ­ни­јег об­ја­шња­ва­ња. Ту се на­ла­зе и ве­ли­ка ва­зду­хо­плов­на ба­за из­гра­ђе­на за фло­ту аме­рич­ких бор­бе­них ави­о­на Ф-14 и цен­тар за ис­тра­жи­ва­ње и про­из­вод­њу ну­кле­ар­ног го­ри­ва. Из Те­хе­ра­на, ме­ђу­тим, по­ру­чу­ју да „ова­кви по­те­зи не мо­гу ути­ца­ти на во­љу и на­ме­ре на­ших ну­кле­ар­них на­уч­ни­ка да по­стиг­ну мир­ну ну­кле­ар­ну енер­ги­ју”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЕУ се жали: Србија се није придружила санкцијама Ирану

Аме­рич­ки „Вол­стрит џор­нал” пре­нео је из­ја­ву не­и­ме­но­ва­них зва­нич­ни­ка из Ва­шинг­то­на ко­ји су за овај лист ре­кли да иза на­па­да дро­ном сто­ји Изра­ел. И Рој­терс је пре­нео ре­чи не­и­ме­но­ва­ног аме­рич­ког зва­нич­ни­ка да се „чи­ни ка­ко је Изра­ел уме­шан”.

 

Иран је и ра­ни­је био ме­та на­па­да за ко­је се сум­ња­ло да их је из­вео Изра­ел. Та­ко је Тел Авив осум­њи­чен за на­пад на иран­ско под­зем­но ну­кле­ар­но по­стро­је­ње „На­танз” у апри­лу 2021. го­ди­не. Иран је 2020. го­ди­не окри­вио Изра­ел за со­фи­сти­ци­ра­ни на­пад у ко­јем је уби­јен ње­гов вр­хун­ски ну­кле­ар­ни на­уч­ник.

Иран­ска вла­да су­о­ча­ва се с ве­ли­ким кри­ти­ка­ма јер се од про­па­сти ну­кле­ар­ног спо­ра­зу­ма њен ну­кле­ар­ни про­грам убр­за­но обо­га­ћу­је ура­ни­јум до ни­воа упо­тре­бљи­вих за на­о­ру­жа­ње. Пре­го­во­ри из­ме­ђу Ира­на и свет­ских си­ла о ожи­вља­ва­њу ну­кле­ар­ног спо­ра­зу­ма из 2015. го­ди­не, ко­ји су во­ђе­ни у Бе­чу, у за­сто­ју су од сеп­тем­бра про­шле го­ди­не. Пре­ма том спо­ра­зу­му, из ко­јег је Аме­ри­ка иза­шла 2018. го­ди­не под та­да­шњим пред­сед­ни­ком До­нал­дом Трам­пом, Те­хе­ран је при­стао да у за­ме­ну за убла­жа­ва­ње санк­ци­ја огра­ни­чи да­ље обо­га­ћи­ва­ње ура­ни­ју­ма ко­је во­ди пра­вље­њу ну­кле­ар­не бом­бе.

Исто­вре­ме­но, од­но­си Те­хе­ра­на с Ки­је­вом дра­стич­но су по­гор­ша­ни на­кон што је Ру­си­ја у ра­ту у Укра­ји­ни ко­ри­сти­ла дро­но­ве за ко­је се сум­ња да су про­из­ве­де­ни у Ира­ну. Зва­нич­ни Те­хе­ран је ра­ни­је при­знао да је ис­по­ру­чио Ру­си­ји бес­пи­лот­не ле­те­ли­це ти­па „ша­хед 136”, али је са­оп­ште­но да су оне по­сла­те пре не­го што је 24. фе­бру­а­ра 2022. по­чео рат у Укра­ји­ни. Мо­сква је не­ги­ра­ла да ње­не сна­ге ко­ри­сте иран­ске бес­пи­лот­не ле­те­ли­це у Укра­ји­ни, иако Укра­ји­на твр­ди да де­ло­ви обо­ре­них дро­но­ва ука­зу­ју да је реч о иран­ским „ша­хе­ди­ма”.

Прочитајте још:  ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ: "Не подржавам Србе јер их волим, већ истину. Истина је да је Косово историјски српска територија"

Јелена Церовина / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *