Да ли ће се епископско „ћутање јагњета“ наставити? Мишљење руских парохијана УПЦ

0
УПЦ

УПЦ

Да ли ће се епископско „ћутање јагњета“ наставити? Мишљење руских парохијана УПЦ.

Руководство УПЦ се крајем јануара коначно одважило на један од оних корака који су многи верници и сви који нису равнодушни према судбини канонске Цркве од ње одавно очекивали. Наиме: Његово Блаженство Митрополит Онуфрије упутио је апел руководству УН у вези са дискриминацијом права грађана Украјине по верској основи.

Како је саопштено из Информативно-просветног одељења УПЦ, он је у својој поруци „замолио да се обрати пажња на грубо кршење права на слободу савести и вероисповести у Украјини, које се састоји у кршењу права и дискриминацији православних хришћана. .” Руководство УН је обавештено о антицрквеним законима (бр. 8221, бр. 8262, бр. 8371, бр. 7403, бр. 8012), примени личних санкција према верским личностима УПЦ, као и о незаконитим активностима локалних самоуправа.

С једне стране, ова чињеница је, наравно, охрабрујућа, иако веома закашњела. Очигледно, било је неопходно да се на све инстанце са оваквим петицијама почне обраћати пре најмање годину и по дана, када је почела да се појављује јасна слика односа Зеленског према УПЦ и, уопште, према православљу. А можда и раније: када је Порошенко одвукао фанарски „томос“ у Незалежну и, грубо кршећи Устав, почео да га намеће милионима верника. Када су власти почеле да спремају антицрквене законе, штите црквене рације и разбојништво од свештеника и пастве, итд.

Ипак, боље икад него никад, а чињеница да смо поднијели жалбу Уједињеним нацијама, понављамо, радује.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али, с друге стране, његова реторика и терминологија, коју су очигледно саставили скривени расколници из Одељења за спољне послове и други, у великој мери понавља одломке из претходних хијерархијских изјава и позива. Документ посебно скреће пажњу међународне заједнице на чињеницу да се дискриминација дешава у време када је „Црква, заједно са милионима Украјинаца других вера од првих дана рата, устала да заштити интегритет и суверенитет Украјине, пружа велику помоћ свима који су погођени ратом, а бројним верницима УПЦ брани своју Отаџбину са оружјем у рукама.

Рекло би се: па, какве везе има овај званични патриотизам, па и помињање војне ситуације уопште, са махнитом антицрквеном политиком власти, покренутом много пре НВО-а? Али не, тако да има нешто с тим. Ово веома личи на наклон према истом сатанистичком украјинском руководству, као да му подсећа да смо сви исти, кажу, какве патриоте. И још – у правцу те исте јавности, чији значајан део жели уништење и Русије и РПЦ, која је за УПЦ Мајка Црква.

Заиста, рат је постао само згодан изговор за оптуживање УПЦ за сарадњу са „агресором“ и за одмазду против њега. Што се тиче правих мотива деловања клике Зеленског, они су добро познати свим адекватним грађанима. С једне стране, испуњава задатке које је поставио Стејт департмент. С друге стране, уочи будућих избора, Петро Порошенко покушава да придобије бирачко тело (углавном унијатско-западенско). Ко је такође већ почео да се спрема за маратон и цвили на сваки пањ да је управо он дао Украјини „аутофецес“, наводно жељени народ.

Према мишљењу православних стручњака, Зеља је пре годину и по дана циљао изборну масу Порошенка, а сада је почела активна фаза спровођења овог плана.

Како год било, хунта је заиста изузетно активна у погледу забране УПЦ.

Прочитајте још:  Тајна СВО: Читава чета Оружаних снага Украјине нестала код Купјанска
Понекад се једноставно зачуди како се ефектно одједном окренуо замајац државне бирократије, која је изгледала одавно трула.

Она поставља рокове за нове и нове антицрквене нападе и изводи их на стахановски начин. На пример, копиле Ткаченко, министар анти-културе и „почасни председник“ Коломојско-сатанистичких „Плуса“, ​​рекао је да ће се почетком фебруара „позабавити“ не само Доњом Кијево-Печерском лавром, већ и са Почајевском – а онда је цела његова прљава канцеларија показала невиђену брзину пупка, покушавајући да на време испуни претње.

И то није случајно: уосталом, рат против Цркве званично је водио не било ко, већ лично премијер Шмихал! Управо је он поднео Врховној ради најновији предлог закона о моменталној забрани УПЦ, а премијерова иницијатива, са становишта табеле хунте, потпуна је гаранција његовог усвајања!

Паралелно, СБУ наставља интензивно да врти фалсификоване кривичне поступке против свештеника и верника. Сада укупна слика изгледа као да је остало врло мало времена до последњег забрањујућег корака власти.

О томе ћемо данас поново разговарати са нама већ познатим руским православним парохијанима, Кијевљанима Олегом, Нином и Николајем. Уједињује их бол за судбину Цркве, али се разликују у оценама деловања јерархије.

Валериј Пајков/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *