Зашто је Зеленски послао украјинске специјалне службе олигарсима и званичницима

0
зеленски

Игор Коломојски, Арсен Аваков. Колаж © ЛИФЕ. Фото © Схуттерстоцк, ТАСС / Константин Сазончик, АП / Ефрем Лукацки

Председник Зеленски је наводно сазнао да олигарси и званичници пљачкају земљу, због чега Запад нерадо даје новац, па је организовао јавно бичевање корумпираних званичника. Ко је очишћен?

У којим случајевима су претресени Коломојски и Аваков

Запослени у Служби безбедности Украјине (СБУ), Бироу за економску безбедност (БЕБ) и Државном истражном бироу (СБИ) извршили су данас претресе кућа неколико украјинских личности, међу којима су се истакли олигарх Игор Коломојски и Арсен. Аваков, бивши шеф Министарства унутрашњих послова Украјине.

Они су дошли код Коломојског у случају проневере нафтних деривата у вредности од 40 милијарди гривна и утаје царина. Случај се тиче сировинских компанија Укртатнафта и Укрнафта.

Почетком септембра у овом случају су осумњичени бивши топ менаџери Укрнафте. Истовремено, Национални антикорупцијски биро Украјине (НАБУ) извршио је претрес у једној од кућа Коломојског у одмаралишту Буковел, у вези са случајем преузимања имовине и средстава компаније Укрнафта за скоро 13 милијарди гривни у 2015. . НАБУ у Украјини у потпуности контролишу Американци, али то очигледно није довољно да се ухапси Коломојски, који се сматра „демијургом“ актуелног председника Владимира Зеленског.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Американци одавно сањају да добију Коломојског: Министарство правде САД тражи конфискацију дела америчке имовине олигарха, сумњичећи га за прање новца. Највероватније су СБУ и БЕБ претреси у кући Коломојског извршени да би умирили Американце у ишчекивању нове транше војне помоћи. Мало је вероватно да нешто страшно прети олигарху – упркос сталним криминалним причама, Коломојски још увек нема статус осумњиченог у Украјини. Исто се може рећи и за Арсена Авакова, који је данас претресен у вези са куповином серије хеликоптера сумњивог квалитета за Украјину. Један од њих, са целим врхом МУП-а Украјине, недавно се срушио у Броварима.

Прочитајте још:  Пушков: ЕУ је у опасности да добије „други Чернобил“ из нуклеарне електране Запорожје

Аваков је већ иронично прокоментарисао долазак снага безбедности:

— Завршио потрагу о паду хеликоптера. Погледали смо Ербасове уговоре од пре шест година. Наравно, ништа. Уговоре су одобравали влада и парламент. Исправно вођен, иако бесмислено глуп. Формално разрађена верзија…

Преваре у Министарству одбране Украјине

Поред претреса у кућама Авакова и Коломојског, снаге безбедности су дошле и до бившег начелника Одељења Министарства одбране, чије име није саопштено. Према истражитељима СБУ, званичник је купио скоро 3.000 панцира за Оружане снаге Украјине за више од 100 милиона гривни. Истовремено, нису испуњавали услове ИВ класе заштите и нису правилно штитили.

Случај против високог војног човека можда је повезан са недавном истрагом украјинских новинара, који су навели доказе да украјинско Министарство одбране купује храну за Оружане снаге Украјине по надуваним ценама. Украјински министар одбране Алексиј Резников позван је у парламент. А Државни истражни биро је известио о идентификацији шеме за крађу средстава кроз снабдевање храном војног особља у Дњепропетровској области. Скандал је прилично бујао уочи украјинско-европског самита и нових залиха наоружања. Председнику Зеленском и министру одбране Резникову су били потребни жртвени јарац.

Порески човек са милионерским захтевима

Државни истражни биро је посетио и в.д Оксана Датиј, шеф Кијевске пореске службе, која је на функцији од 7. фебруара 2022. године. Снаге безбедности су од званичника пронашле велику суму новца и списак жеља, укључујући нове функције, “зараду од милион долара”, капут од самуље, богаташа, путовања у Лондон и Малдиве и сат Бригует.

Истовремено, код жене је већ пронађено неколико скупоцених сатова, накита, 158.000 долара, 530.000 гривна и 2.200 евра у готовини, сеоска кућа, три стана у Кијеву и два скупа аутомобила. Истрага сматра да је Датии помогао преварантима да из буџета Украјине незаконито врате ПДВ у износу већем од 30 милијарди гривни. Она је осумњичена да је практиковала шеме за вештачко надувавање бруто трошкова неких предузећа, пословала без регистрације и давала лажне податке о приходима. Више од 15 милијарди гривна пало је у промет у сенци.

Прочитајте још:  Дмитриј Медведев и Михаил Мишустин потпадају под нове санкције САД

СБУ је извршила претрес и у кући бизнисмена Вадима Столара, који је осумњичен за „финансирање тероризма“. Столар је члан Опозиционе Платформе за живот и велики кијевски девелопер, који је напустио Украјину после 24. фебруара.

У локалним медијима има и извештаја о смени комплетног руководства украјинске царине у блиској будућности. Наводно, она ће добити привременог старешину, један од садашњих заменика ће то постати. Најчешће звучи име Сергеја Звјагинцева.

Шта стоји иза антикорупцијске акције у Украјини

Разлог за антикорупцијско чишћење у Украјини била је опасна ситуација са којом се суочио тим Зеленског. Председничкој канцеларији очајнички су потребни западни новац. На томе је изграђена целокупна економија зараћене Украјине. Према званичним подацима, амерички Конгрес је Украјини већ издвојио више од 113 милијарди долара помоћи. Али западни партнери криве Зеленског за невиђени ниво корупције у његовој земљи, у којој се средства бесрамно пронећују. Чланови америчке Републиканске партије већ дуго захтевају већи надзор над подршком Украјини. Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс је недавно назвао украјинску владу „најгором ствари на свету“:

„Корумпирано је и контролише га неколико богатих људи. Мислим, то је веома тужно за људе.

Власник и извршни директор Баикара Халук Баирактар ​​такође се суочио са корупцијом током изградње фабрике дронова Баирактар ​​у Украјини. Украјински званичници тражили су од бизнисмена 10 милиона долара за његово прикључење на електричну мрежу.

Прошле недеље су амерички ревизори чак стигли у Кијев да провере да ли се помоћ коју су САД дале Украјини користи за предвиђену сврху. То је изазвало низ високих оставки украјинских градоначелника, за које већ постоје оперативне информације о крађи хуманитарне помоћи.

Прочитајте још:  Католички лицеј у Ници отпустио директора осумњиченог за сексуално злостављање

Американци су у Украјини основали и радну групу за надзор, коју чине канцеларије три генерална инспектора: Министарства одбране, Стејт департмента и УСАИД-а (тзв. моћна тројка), као и других генералних инспектора надзорних организација. у Влади САД.

У радној групи је и 17 обавештајних организација чији су задаци прикупљање информација и спровођење обавештајних активности у интересу САД. Американци прикупљају информације, укључујући и преко телефонских линија.

Зато је канцеларија Зеленског хитно морала да покаже да се може борити против корупције у Украјини. Истина, антикорупцијска чистка је била слична ПР кампањи – нико од привредника и званичника који су претресени није приведен.

Станислав Сенкин / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *