Балканске теме и дилеме: Македонци и Бугари свађају се око Гоце Делчева – револуционара који није волио Србе!

1

Балканске теме и дилеме: Македонци и Бугари свађају се око Гоце Делчева – револуционара који није волио Србе!

У Скопљу се обележава 151. годишњица рођења револуционара Гоце Делчева, којег присвајају и Северна Македонија и Бугарска. Полиција обезбеђује церемонију у цркви Светог Спаса, где је могуће ући само уз акредитацију. Улица која води до цркве Светог Спаса у Скопљу, где почива Гоце Делчев, је блокирана, а на церемонију поводом годишњице рођења овог револуционара може се ући само уз акредитацију, јављају македонски медији.

Владина делегација, предвођена премијером Димитром Ковачевским, одала је почаст Гоци Делчеву, а церемонији је присуствовао и председник Стево Пендеровски. Поводом 151 године од рођења великог револуционара, из Скопља поручују да су идеали које је Делчев заступао пре више од једног века наслеђе и водиља политике Владе Северне Македоније.

Македонски медији јављају да полиција контролише улаз у цркву, те да сви, чак и новинари, пролазе кроз више безбедносних контрола.

Телма преноси да је на контролном пункту код тврђаве Кале стотину грађана које полиција није пустила да приђу цркви. На платоу испред цркве су и припадници ВМРО-ДПМНЕ, чији је лидер положио венац на гроб Делчева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Огласио се и Синдикат новинара и медијских радника, тражећи да се медијима омогући прилаз комеморацији и да им се не ограничава кретање.

Пред обележавање годишњице рођења Гоце Делчева, поново је дошло до велике напетости на релацији Софија-Скопље, која је ескалирала након што је 19. јануара у Охриду нападнут секретар бугарског културног центра Христијан Пендиков.

Напетост није изостала, јер је, како јавља Телма, око 9 сати јутрос обустављен саобраћај на граничном прелазу Деве Баир. МУП је саопштио да је пао систем и да се пропуштају само хитни случајеви. Око 12.45 сати на граничном прелазу Деве Баир дошло је до нарушавања јавног реда и мира од стране троје бугарских држављана, саопштио је МУП Северне Македоније, преноси Телма.

Медији јављају да је више од 100 возила чекало на граничном прелазу, међу којима су били и бугарски држављани који су кренули на одавање поште Гоце Делчеву.

Телма преноси да је у једном тренутку дошло до расправе македонске полиције са неколико бугарских држављана, који су уз увреде и претње новинарима покушали да пређе границу, али их је полиција послала назад у колону.

Саобраћај је после нешто више од два сата нормализован, али министар унутрашњих послова Бугарске Иван Демерџијев тврди да на прелазу Деве Баир има задржаних држављана Бугарске.

Очекујем да ће македонске власти испунити обећање и омогућити им да без проблема уђу у земљу, рекао је Демерџијев. Како је најављено, очекује се да из Бугарске у Скопље допутује између 100 и 150 држављана Бугарске. У бугарској делегацији су и министар здравља Бугарске Асен Меџидијев и заменик министра унутрашњих послова Венцислав Катинов.

Др Александар Животић, са Катедре за историју Филозофског факултета у Београду, сматра да Гоце Делчев не може да има никаквог значаја за развој односа између српског и македонског народа.

– Реално, заслуге Делчева и за македонски народ су минималне. Македонци су око свега тога направили најобичнији мит који се формирао позних четрдесетих година прошлог века када је Делчев постао симбол македонске националне борбе. Па и Лазар Колишевски, један од водећих македонски комуниста, одмах после рата изјавио је да је Делчев био Бугарин који нема никаквих посебних заслуга за борбу македонског народа – истиче др Животић.

Прочитајте још:  Упозорење из Америке за Србију због руског оружја
Организација коју је револуционар предводио, додаје др Животић, залагала се за сасвим другачије циљеве од идеје о слободној Македонији.

– То је била револуционарна организација која је, пре свега, водила пробугарску политику и самим тим третирала Македонију као интегрални део бугарског националног простора. Заиста се не може говорити да је таква политика била у функцији српско-македонског пријатељства. Путем убистава, покушаја атентата, лажних тужби пред османским судовима и физичким нападима БМОРО је желео да минимализују српско присуство и утицај у Македонији. Убијани су власници школа, просветни радници, нападани су ђаци српских школа. Организацију атентата и напада на терену вршио је Даме Груев, најближи пријатељ и сарадник Гоце Делчева. У периоду између 1897. и 1902. почињено је више стотина убистава, напада и кривичних дела против припадника српске заједнице у Македонији – набраја др Животић.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Балканске теме и дилеме: Македонци и Бугари свађају се око Гоце Делчева – револуционара који није волио Србе!

  1. ЛУПАЊЕTAЊE ИЗ БУБЊА!

    На ТВ-у, у штампи и свуда где званичници наступају, галаме, вичу и шта не раде још (сами знају), а народ навикао на тај штимунг. Слуша као да бију из бубња, нити чује, нити види ко прича и шта прича. Два пута поновљена лаж, постаје њихова и само њихова истина.

    ♠ Не дозволите увођење дан лажова. Довољни су јавна наступања Сосе.
    ♠ Добар је к`о лебац, од њега нема хлеба.
    ♠ Не питајте га дали краде, питајте га колико краде?
    ♠ Бојим се да садашња хапшења криминалаца не буде као спортски риболов. Ухвати па пусти.
    ♠ Слуша их пажљиво. Они су цинкароши.
    ♠ А сада свега му је доста, остао је без ичега!
    ♠ Како је у вину истина, шефу наручујем искључиво вино.
    ♠ Све смо богатији! Сада имамо више партија, народних кухиња, страних посматрача, домаћих плаћеника и да не помињем домаће паћенике.
    ♠ Како Соса зна све, може све и види све, није искључено да једног дана буде и он приведен.
    ♠ Провукао сам се кроз иглене уши у овој сосасијади, али сам извукао дебљи крај.
    ♠ Он не пије воду, пије нам крв.
    ♠ Неки само једном уђу у факултет. Само када подигну диплому.
    ♠ Од глобалног загревања опасније је само глобално зајебавање.
    ♠ Мујо не кује коња по месецу. Зезнуо се, наступило помрачење.
    ♠ Један наш државник рече: „Свуда наилазимо на осмех….“ Да није подсмех!? –кажем ја.
    ♠ Крив сам и за оно за шта нисам!
    ♠ Они нам запржише чорбу, а ми је кусамо!
    ♠ Политичари почеше да нам секу уши, а да нам крпе дупе (М. Кркобабић 2013.).
    ♠ Мој предпостављени не треба да се плаши. Одавно је он за мене мртав.
    ♠ Неким нашим тајкунима одбројани су дани. Зато неки раде ноћу.
    ♠ Да нисмо ми оно што смо, не би били што јесмо!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *