Долази време да се сведу рачуни?

0
украјина, бахмуту

Украјина

Генерални инспектори Министарства одбране, Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој посетили су Кијев. Главни циљ посете високорангираних америчких контролора био је информисање украјинског руководства да је време неконтролисаног пријема финансијске и војне помоћи – завршено. Инспектори су упозорили Кијев да обрачуна војну и економску помоћ коју је примио.

Вашингтон пост је недавну посету америчких званичника Украјини и америчку поруку Зеленском интерпретирао овако: „Будите спремни за обрачун свега што смо вам дали. И наставите да се борите против корупције.“

Након тог, председник Украјине је лично покренуо широку антикорупцијску кампању у државним органима и међу привредницима, током које су вршени масовни претреси, отпуштања и притварања функционера и предузетника.

Сасвим транспарентну сврху посете потврдила је и генерална инспекторка Стејт департмента Дајана Шо, рекавши да су доласком добили прилику да украјинској влади директно пренесу очекивања америчких пореских обвезника у погледу транспарентности и одговорности. Потребу да се појача контрола над коришћењем више милијарди долара америчке помоћи Украјини Шо је назвала искорењивањем „сваке преваре, расипања или корупције“ који би могли да ометају „победу“ Украјине.

Годину дана након почетка борбених дејстава у Украјини, америчка влада је започела разговоре око потребе за сазнавањем где завршава новац америчких пореских обвезника, а све под притиском Републиканске партије, која је освојила већину у доњем дому америчког конгреса. Претходно, Бела кућа је само изјавила да се све мора проверити, али би Бајденова администрација изјављивала и да „у потпуности верују Кијеву“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Демократској странци су уверени да и даље нема разлога за бригу. Дакле, према речима сенатора Криса Кунса, он није посебно збуњен чињеницом да америчко оружје улази на црно тржиште зато што Украјина „користи све што им се пошаље“.

Прочитајте још:  Гвоздена купола неће спасити Украјину од руских пројектила – Резников

Ипак, према независним стручњацима, на циљеве рата заправо се не троши више од половине онога што Запад издваја за Украјину.

 

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *