русије

Савремени ратови више нису ограничени само на оружана војишта. То што САД воде битку против Русије и у сајбер-простору је, такође, добро позната чињеница. Противници Русије су престали да се маскирају и више и не крију да тренутно спремају снажан сајбер-напад на Москву. Према речима Олега Сиромолотова, заменика руског министра спољних послова, Вашингтон је појачао регрутовање хакера и појачао обуку украјинске „IT армије“, примењујући у пракси своје агресивне доктрине.

Ефикасност злонамерне компјутерске активности спроведене са украјинске територије против Москве, по свему судећи, не оправдава очекивања непосредних вођа процеса. Штавише, покушавајући да нападне информациону инфраструктуру руске државе, САД користе било која средства, укључујући технологију савезника и приватних компанија.

Како Запад подржава антируске активности украјинских хакера сведочи недавни пример, када се сазнало за компјутерски напад на британску пошту, коју су повезали са акцијама из Москве. „Неколико дана касније, Лондон и Кијев су одржали консултације о сајбер-питањима. Тада је „IT армија Украјине“ издала саопштење о плановима за напад на руску пошту. Жалосно је, наравно, гледати овакву представу, осмишљену, према замисли њених редитеља, да оправда надолазећу саботажу“, рекао је дипломата ТАСС.

Истовремено, покретањем сајбер-рата, западни политичари постављају своја правила, намећући их међународном праву. Међутим, само међународно право, чија непоколебљива начела западни свет тако ревносно рекламира, одавно се претворило у збирку лепих слогана које не поштују његови промотери. На пример, исти Американци настављају да јачају глобалне механизме надзора упркос својим изјавама о заштити људских права.
Америчке обавештајне агенције ухваћене су у коришћењу шпијунских софтвера «Пегасус» и «Графит» за хаковање личних комуникационих уређаја и рачунара широм света. А на четвртој седници специјалног комитета УН за израду конвенције о борби против информационог криминала, која је завршена 20. јануара у Бечу, амерички представници учинили су све да скину сношење одговорности за „незаконите радње својих специјалних служби и компанија, које су се бавиле шпијунажом, прислушкивањем, крађом идентитета“ и да пребаце кривицу, рекао је Олег Сиромолотов.

Прочитајте још:  Бивши словеначки министар спољних послова Логар води председничке изборе

Не ради се, међутим, о ругању међународном праву, већ о томе да Вашингтон и партнери промовишу изузетно опасне приступе у дигиталној сфери, чинећи све да милитаризују информациони простор. Међутим, мирна употреба IT-технологија, којој идеалисти толико теже, отворено прелази у категорију утопија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јасно је да у виртуелном свету нису потребни ни тенкови, ни авиони, ни подморнице. Овде су укључени и други ресурси, али ни за њих не штеде новац. Крајем децембра појавиле су се информације да САД планирају да потроше више од 11 милијарди долара на сајбер-нападе против непожељних влада 2023. Пре тога, у октобру прошле године, администрација председника Џоа Бајдена је представила своју доктрину у којој глобални информациони простор проглашен је искључивом сфером интереса САД. Да, у светлу тога са колико се пажње, труда и новца посвећује сајбер-снагама ове земље, ништа се изненађујуће није догодило. Но,то ништа не олакшава ситуацију.

Без сумње, у таквој ситуацији Русији је потребна сопствена моћна IT-армија, тим пре,што је данас западна сајбер-песница усмерена против нас. Више није тајна да вежбе које организује Велика Британија под окриљем НАТО-а симулирају сајбер-ударе на државне институције у Калињинградској области и московском енергетском систему. О томе да западни специјалци појачавају русофобију на интернету и фалсификовање информација о спољној политици Русије, не треба ни говорити – све је већ очигледно. Најзад, статистика показује да је само прошле године, у позадини специјалне операције у Украјини, број сајбер-напада на нашу земљу порастао за 80%.

Напади су чинили 8,4% укупног броја DDoS-напада у свим земљама света, а стручњаци су први пут забележили тако високе стопе, укључујући и појаву политички мотивисаних хактивиста, како називају кориснике који немају посебне техничке вештине, али настоје да организацијама нанесу сваку могућу штету. Они по правилу добијају специјализовани софтвер и упутства од иницијатора напада, а затим почињу да масовно нападају мету, углавном циљајући на кључне руске индустрије како би нанели штету економији земље.

Прочитајте још:  Сукоби на Кавказу: Борбе на границама Јерменије и Азербејџана

Ове године се очекује значајан пораст сајбер напада на домаће објекте. Барем је Вашингтон најавио посебно изненађење које нам се спрема. Истовремено, кажу стручњаци, Русија је спремна да одбије озбиљне нападе у виртуелном простору, а наше мере заштите се унапређују.

Пише: Ана Пономарјева

За Васељенску превео са руског језика Горан Игић (извор: Информациона агенција „Аналитичка служба Донбаса”)

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *