Ситуација у источној Украјини постаје све тежа, каже Зеленски

0
хитлера, украјине, израела, зеленски

Володимир Зеленски (Фотографија © Гетти Имагес / Цхип Сомодевилла)

Ситуација у источној Украјини постаје све тежа, каже Зеленски.

Ситуација на фронту у источној Украјини постаје тешка, каже председник Зеленски.

Украјинска војска се суочава са тешком ситуацијом у три спорна града у Доњецку, Бахмуту, Вуледару и Лиману, изјавио је председник Зеленски.

Британски министар одбране изјавио је да украјински војници постају изоловани у Бахмуту, граду у коме се воде тешке борбе..

То се дешава у време када је украјински министар одбране поновио да очекује руску офанзиву овог месеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На конференцији за новинаре Олексиј Резников је ракао да неће сво потребно оружје са запада моћи да стигне до тада, али да Украјина има довољно резерви да задржи руске снаге.

Господин Резников је рекао да сматра да очекивана руска офанзива има за приоритет заузимање целог подручја источног Донбаса како би се накнадним офанзивама створили коридори кроз области које руска страна очекује да заузме покретањем офанзива на југу и истоку.

Министар је потврдио да ће у понедељак почети обука за употребу немачких тенкова типа леопард.

Министар је такође рекао да се преговара око увоза ракета домета 90 до 150 км истовремено обећавајући да се њима неће гађати територија Русије већ ће само бити коришћени против руске војске која се налази на окупираним територијама Украјине.

Главнокомандујући озлоглашене руске групе Вагнер рекао је да се у неким деловима Бахмута воде шестоке уличне борбе за сваку улицу.

Руске снаге покушавају да успоставе контролу над овим градом већ месецима, што битку за Бахмут чини најдужом од почетка руске инвазије на Украјину..

Заузимање области око Бахмута је важно за Русију због остваривања њеног циља да контролише читав регион Донбаса на истоку Украјине. То би такође могло да значи и преокрет у ратној срећи наком губитака последњих месеци.

 

Без обзира на испоруке оружја са запада Русија је последњих дана направила напредак у области око Бахмута јер  све више и више руских војника бива укључено у борбе.

Прочитајте још:  Захарова оптужила Запад да намерно уништава систем безбедности у свету
Говорећи током ноћног обраћања Зеленски је рекао да је током 346 дана рата често морао да каже да је ситуација на фронту тешка и да постаје још тежа.

“Сада је опет такво време. Време када окупатор убацује све више својих снага у борбу како би пробио линије наше одбране”

Британски министар одбране изјавио је да украјинске снаге у Бахмуту постају све изолованије како Руси стално помало напредују у намери да опколе град.

Додао је да су два главна пута која воде у Бахмут већ сада захваћена директном паљбом.

Руска плаћеничка пара војска Вагнер водила је највећи део борби у овој области.

Вођа украјинских снага Јевгениј Пригожин потврдио је да се у северном Бахмуту воде жестоке борбе за сваку улицу, кућу и степениште.

Одговарајући на извештаје о наводном повлачењу украјинске војске из Бахмута рекао је да то није истина и да ће се Украјинци у граду борити до поледњег војника.

Борбе у граду се воде док истовремено све већи број ракета пада на делове источне Украјине.

https://www.bbc.com/news/world-europe-64528580

Милан Здравковић/Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *