Школе:Све мање заинтересованих за посао наставника у Србији

0

(Фото: Depositphotos)

Школе:Све мање заинтересованих за посао наставника у Србији.

Школе у Србији се све више суочавају са проблемом недостатка наставног кадра због малих плата и насиља у школама, изјавила је данас Ана Димитријевић из Форума београдских гимназија.

„Већ месец дана тражимо професоре одређених профила и не можемо да их нађемо, јер неће нико да дође у школу. Због плате, али и због насиља. Зашто ће неко да иде у школу да га неко бије због плате која је испод републичког просека”, рекла је Димитријевић за Танјуг.

Коментаришући случај у Трстенику, када су ученици измакли столицу наставници, све то снимали и објавили на друштвеним мрежама, она је истакла да се то завршило тако што се један од тројице момака исписао из школе, пре него што је и почео дисциплински поступак, док су друга двојица прошли без казне.

“Форум београдских гимназија тражи да се забрани да ученик може да се испише из школе после једног таквог догађаја пре завршетка дисциплинског поступка. Онда би сви  могли да раде шта хоће. Испишу се из једне школе и иду у другу”, поручила је Димитријевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче друга два ученика, од којих је један снимао, а други измакао столицу, они су враћени у школу због пропуста у процедури.

Како је рекла, било је неопходно да се непосредно након догађаја обави васпитни рад са дететом, који укључује разговор психолога и педагога са починиоцима и родитељима.

“Овде је била таква тензија, јер се појавило на мрежама, и верујем да се ту пожурило да се што пре реши и покаже реакција школе, па се то није урадило. Наравно, адвокати који њих бране су само урадили свој посао и нашли грешку”, објаснила је Димитријевић.

Додаје да би они који раде у школама, пре свега директор и правник, морали да знају свој посао.

Што се тиче колегинице из Трстеника која је предавала, она је још увек на боловању, а Димитријевић каже да не зна да ли су јој се ученици извинили.

Прочитајте још:  Напредњаци праве летеће аутомобиле, а Београд једини у Европи нема пречистач отпадних вода
Додаје да су сви који раде у просвети свесни да се те ствари дешавају и да ће се дешавати, те да покушавају да укажу на то.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *