ЈМБГ ПРЕВИШЕ ОТКРИВА О НАМА: Да ли је дошло време да га замени лични број?

0
број

(фото:ИН4С)

ЈМБГ ПРЕВИШЕ ОТКРИВА О НАМА: Да ли је дошло време да га замени лични број?

Јединствени матични број (ЈМБГ) непоновљива је ознака сваког грађанина у нашој земљи већ готово пола века. Од 1976. када је уведен добијају га сви на рођењу. Превише открива, све чешће упозоравају задужени за заштиту личних података, а све чешће се чују и идеје да би га требало заменити неким другим, мање личним бројевима.

Мало шта толико говори о нама као 13 цифара јединстевног матичног броја. Иако би требало да у њега увид имају само институције, често га затраже и они који на то немају право.

“Свако може знати када сте рођени, дан, место, година, када сте рођени, ког сте пола, чак и који сте уписани по реду у матичним књигама”, каже Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Ана Тоскић Цветиновић из организације “Партнери Србија” упозорава да са матичним бројем неког лица можете да направите лажна документа, да оснујете фирму на туђе име, да правите лажне идентитете, као и да је сада то посебно поједностављено у онлајн свету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Због могућих злоупотреба, али и ускађивања са прописима Европске уније, југословенског наслеђа – ЈМБГ-а прва се одрекла Хрватска. Заменила га је личним идентификационим бројем 2009. године.

“То је један дуготрајан процес. Хрватска је у њему била преко 10 година, уз све припреме и паралелну употребу и матичног броја и тог особног броја који подразумева насумичан ред цифара, који опет подразумева идентификацију сваког појединца, али не указује на лична својства”, објашњава Тоскић Цветиновићева.

Прочитајте још:  ДИЈАНИ ХРКАЛОВИЋ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР: Иза решетака до 30 дана због бојазни да не утиче на сведоке
Повереник за информације од јавног значаја сматра да би и Србија требало да ЈМБГ замени личним бројем – био би безбеднији, али то, каже, није лак посао и подразумева дуго усклађивања јавне администрације.

Наводи и да је протекле године добио 400 притужби због кршења заштите података о личности, а највећи број односио на рад Министрства унутрашњих послова.

Правда/РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *