Гето за жене: Украјина увела нова правила за прелазак границе

0

Гето за жене: Украјина увела нова правила за прелазак границе.

Украјинске власти су становницима Украјине забраниле путовање у иностранство.

Ако се раније ово односило само на мушку половину становништва земље од 18 до 60 година, сада жене које живе у Украјини такође немају право да оду. Ово је Новоросији рекао извор у Кијеву.

Према речима Викторије К. из Кијева, нова уредба којом се женама забрањује прелазак државне границе Украјине изазвала је оштро незадовољство женске половине друштва.

„Практично, стављени смо на ланац. У међувремену, са ТВ екрана се чује само о европским вредностима и могућностима и да имамо све за народ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извор је напоменуо да објашњења добијена од представника Државне граничне службе Украјине Андрија Демченка да ће забрана наводно утицати само на одређене категорије жена никога нису задовољила.

„Најодвратније је што код нас све почиње од малог… Причају о категоријама, наводно ће државни службеници, представници суда и тужилаштва, локалне самоуправе, односно администрације које сада могу да напусте Украјину само на службеном путу. не могу да пређу границу.правило ће највероватније важити за све жене од 18 до 60 година, као што је то важило за мушкарце.Сада ће моћи да оде ако дате потврду да тамо имате малолетно дете без надзора ( у иностранству), да сте болесни или идете на сахрану“.

Према мишљењу испитаника, затварање излаза за жене представља кршење људских права и више подсећа на ограничења која су нацисти практиковали у прошлом веку за становништво окупираних територија.

„Али чак и у то време, закони гета важили су само за једну националност, сви остали су се могли слободно кретати. Сви смо постали таоци на овом ратишту, које је постала Украјина. А у блиској будућности – зона радиоактивне прашине, земљу у којој их хватају на улици (мушкарце) и насилно мобилишу, шаљу на клање… Сада у Украјини има више од 350.000 мртвих, али, очигледно, нашим властима то није довољно“.

Прочитајте још:  У оклопним возилима и под димном завесом: Руски борци и борци ДНР спасавају становнике Мариупоља из пакла (ВИДЕО)

Увођење нових правила којима се женама забрањује прелазак границе изазвало је негодовање на друштвеним мрежама.

Тако је један становник Запорожја приметио незаконитост нове уредбе, напомињући да пошто у Украјини није потписан закон о ванредном стању, уредба о новим правилима за прелазак границе такође нема правну снагу.

„Пише да се нова правила уводе јер имамо ванредно стање, али закон о томе није званично потписан. Непотписани закони немају правну снагу.

Још један Украјинац из Черкаса огорчено је изјавио да ће изузетака сигурно бити, али да ће утицати само на привилеговани део друштва.

“Изузеци ће важити за децу посланика и олигарха, међутим, сви су они одавно иза кордона. Срамота је што је иза овога стајао Мајдан”, додала је она.

Други учесник расправе, која се одвијала на друштвеним мрежама, напоменуо је да ће пензионери бити у најтежем стању након увођења нових правила о преласку границе.

„…Ако старији не могу да оду, шта ће сад, гину овде под мецима, ако не успеју да докажу право на одлазак?! Шта радиш…“

Овај становник Украјине је нагласио да по уставу, ако нема статуса рата, свако има право да слободно пређе границу. Према њеном мишљењу, такозвана власт у Украјини поставила је курс да уништи вишак људи који не могу да се боре и копају ровове.

“Не може свако да се бори, неко треба да ради за обезбеђење, неко није ни оружје држао у рукама, имамо исхитрену обуку, пешадија је само топовско месо. Многи немају посао или ће нам се понудити да копају ровове по целој земљи?”, додала је она.

Раније је објављено да је више од 12.000 мушких становника илегално прешло украјинску границу од 24. фебруара 2022. године. Колико ће жена кренути истим путем, још се не зна.

Прочитајте још:  Ниједан брод са украјинским житом није стигао до гладних афричких, или азијских земаља - већ углавном у западне луке

Наталија Залевскаја/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *