Бивши израелски премијер Бенет каже да су САД „блокиралe“ његове покушаје мировног споразума између Русије и Украјине

0
бенет

Бенет каже да су САД и њихови западни савезници одлучили да ‘наставе да ударају на Путина’ и да не преговарају

Бивши израелски премијер Нафтали Бенет рекао је у интервјуу објављеном на његовом Јутјуб каналу у суботу да су САД и њени западни савезници „блокирали“ његове напоре да посредује између Русије и Украјине да оконча рат у раним данима.

Дана 4. марта 2022. Бенет је отпутовао у Русију да се састане са председником Владимиром Путином. У интервјуу је детаљно описао своје тадашње посредовање између Путина и украјинског председника Володимира Зеленског, за које је рекао да је координирао са САД, Француском, Немачком и Великом Британијом.

Бенет је рекао да су се обе стране сложиле на велике уступке током његовог посредовања. За руску страну, он је рекао да су одустали од “денацификације” као услова за прекид ватре. Бенет је дефинисао „денацификацију“ као уклањање Зеленског. Током састанка у Москви са Путином, Бенет је рекао да руски лидер гарантује да неће покушати да убије Зеленског.

Други уступак који је Русија направила, према Бенету, јесте да неће тражити разоружање Украјине. За украјинску страну, Зеленски се „одрекао“ да ће тражити чланство у НАТО-у, што је Бенет рекао да је „разлог“ за инвазију Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извештаји у то време одражавају Бенетову изјаву и наводе да Русија и Украјина ублажавају своје ставове. Позивајући се на израелске званичнике, Акиос је 8. марта известио да је Путинов „предлог за Зеленског тешко да се прихвати, али није тако екстреман као што су очекивали. Рекли су да предлог не укључује промену режима у Кијеву и омогућава Украјини да задржи свој суверенитет“.

Прочитајте још:  НАТО опрема потпуно подбацила у Украјини!

Говорећи о томе како су западни лидери мислили о његовим посредничким напорима, Бенет је рекао да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон заузео „агресивни став“, док су француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц били „прагматичнији“. Бенет је рекао да је председник Бајден усвојио “оба” става.

Али на крају, западни лидери су се успротивили Бенетовим напорима. „Рећи ћу ово у ширем смислу. Мислим да је постојала легитимна одлука Запада да настави да удара на Путина и да не [преговара]“, рекао је Бенет.

На питање да ли су западне силе „блокирале“ напоре посредовања, Бенет је рекао: „У основи, да. Они су то блокирали, а ја сам мислио да су погрешили.”

Објашњавајући своју одлуку да посредује, Бенет је рекао да је у националном интересу Израела да не бира страну у рату, наводећи честе израелске ваздушне нападе у Сирији. Бенет је рекао да Русија има противваздушну одбрану С-300 у Сирији и да ће, ако “притисну дугме, израелски пилоти бити оборени”.

Преговори између Русије и Украјине нису престали Бенетовим покушајима. Касније у марту, руски и украјински званичници састали су се у Истанбулу, у Турској, након чега су уследиле виртуелне консултације. Према изјавама бивших америчких званичника у разговору за Фореин Афер, две стране су се сложиле око оквира за пробни споразум. Руски званичници, укључујући Путина, јавно су рекли да је договор близу након преговора у Истанбулу.

Али преговори су на крају пропали након већег притиска Запада. Борис Џонсон је посетио Кијев у априлу 2022, позивајући Зеленског да не преговара са Русијом. Према извештају Украјинске правде, он је рекао да чак и ако је Украјина спремна да потпише споразум са Русијом, западни присталице Кијева нису спремне.

Прочитајте још:  Да ли је катастрофална енергетска криза у Украјини исценирана да је гурну у рат Русијом?

Касније у априлу, турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да неке земље НАТО-а желе да продуже рат у Украјини. „После разговора у Истанбулу, нисмо мислили да ће рат трајати оволико… Али, након састанка министара спољних послова НАТО-а, стекао се утисак да… у државама чланицама НАТО-а има оних који желе да се рат настави, нека се рат настави и Русија слаби. Није их много брига за ситуацију у Украјини“, рекао је Чавушоглу.

Неколико дана након Чавушоглуовог коментара, министар одбране Лојд Остин признао је да је један од циљева САД у подршци Украјини да види Русију „ослабљеном“.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *