Катастрофа у Турској и Сирији: Више од 600 мртвих од земљотреса; Експлозија гаса (ВИДЕО)

0
турској

www.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију. Последице разорних земљотреса у Турској оставиле су свет без речи

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију, из минута у минут стижу информације о све већем боју жртава и повређених, али и несталих.

Медији јављају да је, према најновијим информацијама, у две државе погинуло више од 640 људи, а повређено више од 2.200.

У турској је страдала 284 особа, а рањено је 2.323 људи.

У Сирији је погинуло више од 230, а повређено више од 600 људи, саопштио је помоћник сиријског министра здравља Ахмед Дамирије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Земљотрес се десио током ноћи, а епицентар је био у месту Газиантепу.

Потрес се осетио и у Либану и широм Блиског истока.

Највећа рафинерија нафте у Сирији обуставила рад

Највећа сиријска рафинерија нафте у граду Банијас обуставила је рад због оштећења насталих током разорног земљотреса, а за поправке ће бити потребно најмање 48 сати, саопштило је сиријско министарство нафте и минералних ресурса, јавља ТВ канал Ал-Икхбариа.

Ниске температуре и снег ометају потрагу за несталима

Температуре испод нуле и снег ометају напоре у спасавању и потрази за несталима у земљотресу који је рано јутрос погодио Турску, пише Си-Ен-Ен.

С обзиром да се кроз регион креће хладно и влажно време, лоши услови ће вероватно утицати на спасавање и опоравак после земљотреса у јужној Турској и северној Сирији.

Иако почетак фебруара спада у најхладнији део године, тренутне температуре су чак ниже од просечних, и крећу се за око пет степени Целзијуса испод сезонских норми.

Предвиђа се да ће температуре у уторак пасти испод нуле, као и да ће најнижа температура у Газиантепу бити на минус шест степени.

Прочитајте још:  Сједињене Државе позивају Турску да поштује мултирелигијску историју Аја Софије

Снежне падавине ће постати јаче у понедељак поподне и потрајаће до уторка.

Упркос лошим временским условима, званичници су замолили становнике да напусте своје зграде, јер се очекују додатни потреси након земљотреса јачине 7,8 степени.

Сирија: Десетине жртава земљотреса на територијама које контролише опозиција

Спасиоци су саопштили да је у јутрошњем земљотресу у деловима Сирије који су под контролом опозиције погинуло више десетина, а више стотина људи је повређено.

Припадници НВО Бели шлемови потврдили су да је у земљотресу повређено више стотина људи, да су погинуле десетине и да је велики број остао на улици, без крова над главом, на хладном зимском времену, преноси Ројтерс.

Државни медији претходно су јавили да је 237 људи погинуло, а верује се да се тај број односи само на области које контролише влада.

Број погинулих у земљотерсу који је рано јутрос погодио погранично подручје између Турске и Сирије у Турској је повећан на 284, саопштио је потпредседник Фаут Октај.

Према његовим речима, повређене су 2.323 особе, пренео је раније Ројтерс.

Спасенo дете које је седам сати било под рушевинама

Седмогодишње дете повређено у земљотресу спасено је из урушене зграде у турском граду Дијарбакиру. Дечак је провео чак седам сати под рушевинама.

Брнабић: Саучешће народу Турске и Сирије

Председница Владе Ана Брнабић оценила је као велику трагедију последице разорног земљотреса који је рано јутрос погодио делове Турске и Сирије.

“У име Владе Србије изражавам најдубље саучешће народу Турске и Сирије”, рекла је Брнабић гостујући на РТС-у.

Напоменула је да ће се председник Србије Александар Вучић чути са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Прочитајте још:  О новој генерацији америчког хемијског оружја

“Што год можемо да помогнемо, увек смо ту”, поручила је председница Владе Србије.

RT

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *