Америчке компаније улажу милијарде у кинески сектор вештачке интелигенције: Извештај

0
компаније

GettyImages

Америчке компаније биле су укључене у најмање 37 одсто укупних инвестиционих трансакција у кинеском сектору вештачке интелигенције (АИ) између 2015. и 2021. године, наводи нови извештај.

У извештају (пдф), који је објавио Центар за безбедност и нове технологије Универзитета Џорџтаун, утврђено је да 40,2 милијарде долара у инвестиционим трансакцијама у кинеске компаније са вештачком интелигенцијом има америчку подршку, иако је нејасно колики проценат тог износа су направили амерички инвеститори или њихове прекоморске колеге.

Новац је дат 251 кинеској компанији са вештачком интелигенцијом, првенствено као инвестиције од спонзора ризичног капитала, инвестиције за развој и инвестиције у фази пре почетка.

Постоје ризици са таквим инвестицијама, наводи се у извештају, јер су генерално праћене другим нематеријалним користима у којима се америчка експертиза испоручује компанијама са седиштем у Кини.

„Док подаци Кранчбејса сугеришу да су одлазна улагања САД у кинеске компаније са вештачком интелигенцијом ограничена, такве финансијске активности, комерцијалне везе и прећутна експертиза која се преноси од финансијера са седиштем у САД ка циљаним компанијама у кинеском екосистему вештачке интелигенције носе импликације које се протежу изван пословног сектора “, наводи се у извештају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Инвестиције у ранијим фазама ВЦ посебно могу пружити нематеријалне користи изван капитала, укључујући менторство и подучавање, признавање имена и могућности умрежавања. Као таква, одлазна улагања САД у кинеску технологију, а посебно у вештачку интелигенцију, заслужују додатну пажњу и праћење“.

Америчке компаније финансирају кинеске компаније са вештачком интелигенцијом

Америчка улагања у компаније са вештачком интелигенцијом са седиштем у Кини нашла су се последњих година на удару критике због обима контроле коју је кинески комунистички режим над таквим компанијама вршио.

Прочитајте још:  Како се одвија Трећи светски рат који је у току?!

Комунистичка партија Кине (КПК), која влада Кином као једнопартијском државом, применила је неколико закона који захтевају од компанија са седиштем у Кини да све податке у свом поседу ставе на располагање режиму на захтев.

То значи да КПК може директно користити све податке или технологије које су развиле кинеске компаније уз подршку САД за побољшање својих војних способности, у складу са режимском стратегијом „војно-цивилне фузије“.

Штавише, такве инвестиције директно подстичу покушаје Кине да претекне Сједињене Државе као водећу технолошку силу.

Ово показује вредност улагања америчких извора у кинеске компаније са вештачком интелигенцијом. Док су инвестиционе трансакције које укључују изворе финансирања из САД чиниле само 17 одсто укупног броја извршених трансакција, наводи се у извештају, те трансакције су чиниле 37 одсто укупне вредности финансирања свих таквих трансакција.

Значајно је да америчке инвестиције такође укључују велика средства за кинеске компаније чије би истраживање могло да буде од користи кинеској војсци у потрази за вештачком интелигенцијом и аутономним системима.

„Неке од највећих инвестиција укључују самосталну инвестицију Голдман Сакса у 1КМКСЦ, компанију за роботику са АИ, као и улагање три ВЦ фирме са седиштем у САД у Геек+, аутономну компанију за мобилне роботе“, наводи се у извештају.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *