Златна ликвидација: Колико су новца САД потрошиле да униште “кинески балон” на небу

0
балон

Кинески балон (Златна ликвидација: Колико су новца САД потрошиле да униште "кинески балон" на небу)

Асошиејтед прес и Фокс су 4. фебруара известили да је америчка војска оборила балон за кога се сумња да је кинески „шпијунски балон“ код обале Јужне Каролине.

Након тога почела је операција извлачења олупине балона. Према неким проценама, кинеска сонда је била „величине три школска аутобуса“. Остали детаљи нису саопштени.

Причу са кинеским балоном од 2. фебруара прати цео свет. И не може се рећи да је Америка решила проблем једним поготком ракете АИМ-9Кс Сидевиндер. Прво је то разбеснело кинеску страну, а државни секретар Ентони Блинкен је изненада отказао пут у Пекинг у циљу ублажавања тензија.

Американци тек треба да процене трошкове, јер је операција уништавања лопте резултирала згодном сумом. Размотрите која је војна средства Пентагон користио: шта је помогло, а шта није помогло.

Амерички системи противваздушне и противракетне одбране

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како преноси Асошијетед прес, председник Џо Бајден је у среду, 1. фебруара, захтевао да се обори балон. Војска га је упозорила, истичући да би, ако би балон био оборен изнад Монтане, људи могли да буду повређени.

Одлагање је разбеснело многе, укључујући и конгресменку Тејлор Грин. Према војним стручњацима, САД су заправо одмах покушале да оборе балон противваздушне одбране.

Али ово није успело, јер је тешко на њега усмерити ракету. Као резултат тога, инцидент са балоном може указивати на проблеме у функционисању америчких система противваздушне и противракетне одбране.

Главна компонента америчког националног система противракетне одбране је систем пресретања балистичких пројектила на копну у средњем делу путање, познат као земаљска одбрана средњег курса (ГБМД). Средином 2000-их, у Сједињеним Државама почело је распоређивање одбрамбеног система од балистичких ракета Аегис.

Прочитајте још:  Осамнаестогодишњак убио најмање 21 особу у школи у Тексасу

За покривање војних база и стратешких објеката од бојевих глава балистичких ракета малог и средњег домета користи се мобилни комплекс ТХААД. Америка такође има ПАЦ-3 Патриот систем ПВО и сателитску констелацију СБИРС.

Међутим, системи ПВО, који су, између осталог, покривали позициона подручја америчким балистичким ракетама у Монтани и Северној Дакоти, нису могли да оборе балон, јер кинески балон … није имао свој мотор, преко којег ракете би могле да га гађају.

Након што ПВО систем није успео да се избори са „кинеском ваздушном трампом“, Американци су први пут у историји одлучили да за уништавање објекта искористе летелице Ф-22 са специјалним пројектилима, који до сада нико нигде није користио.

Ф-22 Раптор – карактеристике, наоружање

 

Ф-22 Раптор (од енглеског Раптор – “птица грабљивица”) је вишенаменски ловац пете генерације који су развили Лоцкхеед Мартин, Боеинг и Генерал Динамицс. У почетку је авион био дизајниран за борбу против непријатељских авиона, покривање трупа и позадинских објеката од ваздушних удара, као и за супротстављање непријатељском ваздушном извиђању 24 сата у свим временским условима. Задаци уништавања малих балона који лете небом изнад стратешки важних области САД нису били укључени у њене задатке све до 2023. године.

Ф-22 је способан да носи шест ракета ваздух-ваздух средњег домета АИМ-120Ц АМРААМ или четири АИМ-120А/Б АМРААМ. Предвиђено је и коришћење ЈДАМ ГПС вођених бомби. У бочним одељцима Раптора смештена је једна ракета АИМ-9М Сидевиндер. Управо су они одиграли одлучујућу улогу у причи са кинеским балоном, али су касније амерички медији сазнали да је цена сваке такве ракете била 400.000 долара, а пилот борбеног авиона Ф-22 могао је да испали најмање две такве ракете да погоди балон.

Прочитајте још:  ЛУКАШЕНКО: Ако неко нападне Русију, Белорусија улази у рат

Пентагон је 4. фебруара, истог дана када је оборен кинески балон, објавио саопштење за јавност на званичном сајту , које свако може да прочита.

Из ње произилази да су поред Ф-22 у операцији учествовали и ловци Ф-15 Игл, који су летели из базе Националне гарде ваздухопловства Барнс у Масачусетсу.

Такође, према саопштењу Пентагона, у операцији су учествовали авиони танкери из неколико држава, укључујући Орегон, Монтану, Јужну и Северну Каролину.

Америчка морнарица је распоредила разарач УСС Осцар Аустин и крстарицу са навођеним ракетама УСС Пхилиппине Сеа да подрже операцију. Такође, према Пентагону, касније је у област где је лопта уништена стигао десантни брод УСС Картер Хол, чији ће тим помоћи да се извуку остаци балона ради истраживања.

Ако саберете све трошкове, онда се акумулира прилично велика сума.

Просечна цена ловца Ф-22 је 400 милиона долара. Цена лансирања ракете АИМ-9Кс Сидевиндер је 380.000 долара. Ако ударите из другог покушаја, како пишу неки извори, 760 хиљада долара ће изаћи за само неколико минута.

Ф-22 Раптор захтева преко 30 сати одржавања након сваког сата лета. Пентагон је 2009. године објавио податке да је цена сата лета рада ловца пете генерације Ф-22 већа од 44 хиљаде долара. Сада је то око 100 хиљада долара.

Цена Ф-15 Еагле је од 80 до 120 милиона долара. Ни трошкови флоте за операцију уништавања лопте не могу се назвати малим. Разарач вођених ракета класе Арлеигх Бурке УСС Осцар Аустин вреди најмање милијарду долара. Крстарица класе Тицондерога УСС Пхилиппине Сеа такође се приближава милијарду долара, са још 78 милиона долара за одржавање након „мисије изведене у условима што је могуће ближим борбеним“. Око 200 милиона долара више коштала је изградња амфибијског јуришног брода УСС Цартер Халл, са којег ће олупину и електронику кинеског балона подизати рониоци.

Прочитајте још:  Фаражев рат против "воук капитализма" стиже у ЕУ

Укупно, за операцију „обарања” кинеског балона, САД су користиле опрему за најмање милијарду 747 милиона долара. Истовремено, амерички стручњаци напомињу да је америчка војска требало да обори балон још у Канади – од 1958. године САД имају јединствен систем заштите ваздушног простора са овом земљом. То значи да кинески балон нису приметили само Американци, већ ни канадска војска.

Сергеи Андреев / Васељенска
БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *