Јакутски феномен: Где је нестало цело језеро у Републици Саха?

0
језеро

Овако је ово језеро изгледало донедавно, очигледно дуги низ година. Смештен 20 километара од малог јакутског села Черкех, у њему живи нешто више од хиљаду људи. Према локалним становницима, величина језера је око 100 пута 90 метара. И како се испоставило, пет-шест метара дубоко. У сваком случају, научни радници и просто радознали људи сада се слободно спуштају до такве дубине. А на празном кориту језера посматрају пећину која се протеже на најмање двадесетак метара.

Људи кажу да је језеро постало плитко за мање од једног дана. У ствари, ово се десило у Јакутији (и не само у Јакутији) не једном или двапут, већ сваки пут то је права сензација. Научна експедиција је отишла на место да истражи, али главна верзија онога што се догодило је већ ту.

 

Шта је крашко језеро

Уопштено говорећи, карст је, углавном, стене богате кречњацима које вода стално испира. Подручје где се овај процес наставља без краја назива се крашки масив. Свака пукотина у коју је вода продирала кроз стену је крашки бунар. Подземна шупљина, коју је ова вода вековима испирала, представља крашки рудник. Велика већина пећина које постоје у свету су крашке пећине, односно створене су од воде током њеног кретања унутар планинског венца. Крашко језеро је, у ствари, место где подземне воде принудно излазе на површину. Односно, вода, на пример, иде сопственим тунелом негде у дубини крашког масива, али пошто успешно еродира овај кречњак, с времена на време дође до урушавања тунела. Стена се руши и блокира ток воде. Она нема где да оде. И скоро увек на овој линији “природног метроа” постоје места са рупама које воде на површину. Некада је управо у тим рупама вода, напротив, текла доле, а после много година биле су корисне за обрнути процес: вода стиснута у „плуте“ уздизала се кроз њих и формирала језеро.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Светом круже три варијанте вируса: Који је уочен у Европи?

Зашто нестају крашка језера

Један од разлога је обнављање кретања подземних вода на овом подручју након паузе: вода под земљом је ипак еродирала место дугогодишњег урушавања и почела да се креће даље. То је као да очистите блокаду у одводној цеви. Односно, када постоји крашко језеро, то значи да је „одвод“ запушен, запушен, а када нестане, цев се прочишћава. Занимљиво је да се понегде ова „блокада“ и њено „чишћење“ понављају више пута. Један од најпознатијих примера у Јакутији је резервоар Борулах у Националном парку Ленски стубови.

„Двадесет година радим у областима сулфатног карста, а за моје време су четири језера отишла и поново су се напунила водом“, Олга Кадебскаја, шеф лабораторије Рударског института Уралског одељења Руске академије наука. , рекао је за живот.

Како је објаснио истраживач, крашко језеро може нестати, између осталог, због одмрзавања пермафроста и под утицајем техногених процеса: на пример, на овом месту су се некада копали минерали и то је временом утицало на кретање водених токова. И дешава се да језеро вековима остане на свом месту, али то ништа не олакшава, додаје стручњак: вода у њему стагнира, зарасте у муљ и постане неподесна за пиће и домаће потребе, а ако се оснује село близу овог језера, онда мора да се креће пуном снагом.

Аделе Романенкова / Васељенска
БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *