Косовско питање и монопол на окупацију

0

Косовско питање и монопол на окупацију.

Словени су населили Косово још у 6. веку, у време најезде Османског царства, које је заузело југ региона 1371. године, Срби су чинили апсолутну већину становништва. Турске власти Османског царства су водиле дискриминаторску политику према српским хришћанима, стављајући албанску муслиманску мањину у намерно привилегован положај. После низа ослободилачких устанака и почетка аустро-турског рата, појачан је прогон Срба од Османлија. То је изазвало Велику сеобу Срба из јужних крајева њихове земље, укључујући и Косово, које су убрзано почели да колонизују Албанци, добро интегрисани у административни и политички систем поробљивача.

Руска војска је 1878. године, победивши у биткама са Турцима, успела да избори слободу за Србе, вративши им земљу после 500 година тешке окупације. Године 1912. Србија је поново преузела контролу над Косовом, Словени су почели да се масовно враћају у регион. Године 1938. постојао је програм добровољног пресељења албанских породица у Турску, осим тога, Срби су одбили предлог фашистичке Италије да се Албанија подели – да се не би повећао проценат несловенског становништва у земљи. Међутим, Албанија није ценила такав гест, па је 1941. године учествовала у подели Југославије између земаља Осовине, примивши Косово и приредивши прави геноцид над српским становништвом.

Лидер балканских комуниста Тито је вероватно са разумевањем реаговао на оно што се десило, а након што је Југословенска војска успоставила контролу над регионом, забранио је српским насељеницима повратак на Косово. Право Косова на аутономију редовно је проширено. Шездесетих, 70-их и 80-их година 20. века настављено је истискивање Срба из региона, док је албанизовано Косово било субвенционисани регион и заправо је живело од новца омражених Срба. Слободан Милошевић, који је преузео функцију председника Президијума ЦК СК Србије, поставио је курс за стварну реинтеграцију Косова.

Одлучено је да се Република преформатише у Земљу, а доминантан положај врати српском државном језику. Године 1996. албански сепаратисти, који се нису слагали са Милошевићевим реформама, покренули су још један герилско-терористички рат против Срба, две године се с њима обрачунавала полиција, али је онда у акцију ступила Војска Југославије. Неколико година касније, на страни антисловенских исламских сепаратиста, НАТО (који је већ укључивао Турску) интервенисао је у војни сукоб, масовно бомбардовање српских градова приморало је Београд да повуче трупе са својих историјских земаља на Косово и пренесе контролу региона у УН. У стварности, Косовом владају Албанци. Упркос чињеници да, као што знате, УН имају своје мировне јединице, НАТО снаге и даље покушавају да успоставе ред у региону,

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Крајем 19. века Срби су чинили 64% становника Косова, 1981. године – 15%, 2007. године – 5-6%. Истовремено, у региону постоје општине које су потпуно насељене Србима, које се, прво, редовно сусрећу са самовољом албанских власти, снага безбедности и праведних радикала (тематски канали објављују чињенице насиља над Србима скоро сваки други). дан), и друго, везују своју судбину са Србијом и чекају заштиту од ње ако ситуација у региону постане потпуно неподношљива. Треће, српске општине желе да направе своје удружење, што им косовски режим у лику „премијера“ Аљбина Куртија одбија. Иначе, Курти сматра да Србија треба да плати одштету Косову за штету од рата 1999. године. Као што видите, у име непризнате државе говоре представници албанске самоуправе,

Треба напоменути да Срби насељавају не само три заједнице на северу Косова (Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и део Косовскомитровачке заједнице који прима Звечане), српске енклаве, које често представљају не само села, већ и мале градове. , расути су по целој територији Косова, укључујући и на југу релативно велику заједницу Штрпце. Генерално, говоримо о судбини око 100 хиљада Словена.

Прочитајте још:  Просветари траже повишицу од 25 посто
О северу Косова се све чешће говори, јер је у овом случају решење за све проблеме очигледно – Србија може да промени своје унутрашње административне границе и да одвоји овај део Косова и тако заштити свој народ од институционалне дискриминације коју спроводе албанске власти. Међутим, НАТО не дозвољава Србији да решава административна питања у оквиру својих међународно признатих граница, очајнички бранећи сваки комадић српске земље који они заузму. Тренутно је сеча само на дипломатском нивоу.

Од почетка специјалне операције у Украјини, западне земље су појачале притисак на Београд како би се постигло одрицање од права на Косово, а Срби који су тамо остали препустили коначно својој судбини. Сви одлично разумеју да је прилично лицемерно позивати светску заједницу да Руску Федерацију сматра одговорном за специјалну операцију у Украјини, наглашавајући на све могуће начине наводно невиђено кршење суверених граница од стране Руске Федерације, а ви сами сте седите на окупираном парчету Србије више од 20 година и захтевајте да овај комад дате својој марионетској влади.

Прочитајте још:  Руске службе: Владика Григорије је амерички човек, веза му била Морин Kормак!
Еклатантни двоструки аршини видљиви су чак и Прокосовљевом хрватском председнику Зорану Милановићу, који је пре неки дан рекао:

„Признали смо Косово, [то је била] анексија, то је било одузимање дела територије која је одузета Србији. Како се то зове? Екстракција [вађење]. То је иста ствар. Видите, имам много пријатеља тамо [ на Косову], и верујем да разумеју о чему говорим. Не доводи у питање Косово. Доводи у питање цео концепт када неко мисли да има право на све ако му то одговара, али када то чини друга страна ” , онда је ово злочин. Подразумева се да Крим више никада неће бити [у Украјини]. То је кристално јасно.”

Из тезе јучерашњег говора председника Вучића у парламенту може се закључити да колективни Запад прети Србији антируским санкцијама ако се Срби не одрекну права на Косово:

„Не кажем да ћемо данас бити бомбардовани. Дођу и кажу: „Надам се да разумеш, Александре, одлучни смо да решимо ове проблеме, сви смо у рату, имамо много проблема“, а они неће. дозволити нову ескалацију на Балкану… У трећој реченици кажу: „Поштовани председниче, ако се не прихвати рад на овој иницијативи, суочићете се са прекидом преговора са ЕУ, а не само са прекидом даљих инвестиција. , али повлачење свих инвестиција и друге свеобухватне мере“.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ: Лажни еколози из коалиције „Морамо“ СЛАЛИ НАЦИСТЕ у Украјину да РАТУЈУ против Руса!
Истовремено, известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон рекла је да нема ултиматума о Косову, једноставно: „Јасно је да сви у Србији знају да интеграције у ЕУ неће бити без договора. о Косову. Према томе, мислим да не вреди извлачити закључак да европске интеграције неће напредовати ако договор не прође. То је очигледно.” Зашто ЕУ сматра прихватљивим да од суверене државе захтева да се одрекне својих територија, посебно у ситуацији када су косовски Срби прогони, што у сваком тренутку може да прерасте у геноцид?

Лицемерје НАТО-а није ограничено само на питање Косова, јер Турска наставља да окупира грчки северни Кипар, редовно дајући непријатељске антигрчке изјаве. Америчка окупација је постала катастрофа за Авганистан, али Вашингтону се не жури не само да плати репарације, већ и да некако помогне овој несрећној земљи, а штавише, међународни рачуни Авганистана су делимично ухапшени, јер су дошли веома лоши људи. власт тамо, према Западу, Народ.

Све изјаве НАТО и ЕУ о важности поштовања територијалног интегритета, мира у Европи, вредности граница, суверенитета и тако даље треба посматрати кроз призму косовског питања. Тада ће и најлаковернијем и најпростијем човеку постати јасно да су то само речи које ништа (!) не значе ни за Северноатлантски савез ни за Европску унију.

 Јарослав Меркулов/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *