Тектонско оружје: Зашто научници траже траг МХД генератора у турском земљотресу

0
турском, сирији

KAHRAMANMARAS, TURKIYE - FEBRUARY 07: Search and rescue efforts continue after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit Kahramanmaras, Turkiye on February 07, 2023. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. (Photo by Serhat Zafer/Anadolu Agency via Getty Images)

Земљотрес у Турском узбунио је пола света. Научници су били узнемирени некарактеристичним условима и карактеристикама катастрофе. Земљина кора у овом региону Турске била је готово непокретна више од сто година. И одједном је избио снажан шок од 7,8 поена и накнадни потрес од 6,6 поена после 11 минута.

А онда, после 9 сати, уследио је нови снажан продор од 7,5 поена. Одјек сеизмичког догађаја осетило је више од 10 земаља. Стигло је чак и до Казахстана. 7. фебруара догодио се земљотрес јачине 3,4 бода. А 7. фебруара догодио се најјачи земљотрес у историји посматрања у Њујорку – најмање четири накнадна потреса. Шта се догађа? Како је настала ситуација када се куће урушавају ударима од седам тачака, јер је већина зграда у турским градовима нова.

Недовољан прорачун током изградње

Алексеј Завјалов, доктор физичко-математичких наука, сигуран је да је земљотрес у Турској био резултат интеракције четири тектонске плоче одједном: афричког, евро-азијског, арапског, хиндустанског и анатолског блока. Ове формације се крећу једна у односу на другу и стварају напетост у дубинама земљине коре, која се испушта ударцима. Тренутни земљотрес догодио се на источном краку Анадолског раседа. Ова грана није изазвала јаке земљотресе 130–150 година. Научник сматра да су турски истраживачи потценили опасност на овој грани раседа и због тога је већина зграда изграђена са земљотресним прорачуном од 3-4 поена.

Звездани притисак

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Људи који су склони да све објасне утицајем планета и звезда сматрају да је за то крив микромесец, који је супротност супермесецу, али може имати и разорну моћ. У овом тренутку, Земљин сателит је на максималној удаљености од њега. Неки научници сматрају да микромесец, који се догодио 5. фебруара у 21:29 по московском времену, као и супермесец, може изазвати земљотресе и пробудити вулкане. На пример, током супермесеца 2004. догодили су се земљотрес и страшни цунами који су однели обалу југоисточне Азије, када је страдало до пола милиона људи.

Прочитајте још:  Брод америчке морнарице прошао кроз Тајвански мореуз

Тектонско оружје

Земљотрес у Турској, која је Западу постала незгодан партнер, догодио се у право време и прошао кроз покрајине са најтежом етничком ситуацијом. То ће сигурно још дуго одвраћати Турску од спољнополитичких питања и већ је увелико користи турска опозиција, која „љуља чамац“ не без помоћи прекоокеанских пријатеља који сањају да Еродогана замене неким сусретљивијим. . Све се то дешава непосредно пре председничких избора.

Уочи катастрофе у Турској, дипломатска представништва Канаде, Француске, Британије, Немачке, Холандије и Шведске најавила су затварање. Званично су овај чин објаснили као “претњу терористичким нападима”.

Иранска новинарка Хајала Муазин сигурна је да је против Турске употребљено тектонско оружје. Он је напоменуо да се катастрофа догодила готово одмах након што је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу затражио да Американци „скину своје прљаве руке“ из његове земље.

Научници примећују да је то теоретски могуће. Али! Да бисте то урадили, морате негде да детонирате барем нуклеарну бомбу, која дефинитивно неће избећи пажњу истраживача широм света. Истина, из неког разлога ћуте о чињеници да бомба није потребна за изазивање земљотреса. Да бисте то урадили, можете користити магнетохидродинамички (МХД) генератор, који је инсталиран на камиону и шаље најјаче електромагнетне импулсе у земљину кору који могу изазвати земљотресе.

Такве инсталације су развијене још 1970-их, а сада само тајне службе знају колико је технологија напредовала. Ово би у потпуности објаснило земљотрес у Њујорку, који се догодио дан после катастрофе у Турској – 7. фебруара. Можда је то постао ехо удара МХД генератора на земљину „поткору“.

Исти Алексеј Завјалов је у интервјуу приметио да је вештачки могуће изазвати земљотрес, али то се може учинити само у оним регионима у којима већ постоји напетост у земљиној кори. Да је земљотрес у Турској дело Запада сигуран је и Владимир Прохватилов, виши научни сарадник Академије војних наука Руске Федерације.

Маиа Новик / Васељенска
БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *