Успоставити ЗСО како је договорено 2013. и 2015. године

0
зсо

зсо

Успоставити ЗСО како је договорено 2013. и 2015. године.

Немачка амбасада у Приштини је у одговору медијима на албанском језику поручила да не одобрава постављање услова за оснивање Заједнице српских општина које је изнео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и да је француско-немачки план јединствена прилика за обе стране.
„Конструктиван приступ је важан с обзиром на крхку безбедносну ситуацију на северу Косова и не треба постављати предуслове“, рекао је портпарол амбасаде Немачке Себастијан Лојшнер за Газету Експрес.
Амбасада указује на значај плана који су покренуле Немачка и Француска, уз подршку ЕУ.
„Европски предлог, заснован на француско-немачкој иницијативи, је историјска прилика коју морају да искористе обе стране. Циљ плана је успостављање односа између Косова и Србије на новим основама“, наводи се у одговору Амбасаде.
Оцењују и да је иницијатива (француско-немачки план) јединствена прилика за велики напредак на такозваном Косову.
„Важан део споразума је успостављање Заједнице општина са српском већином на Косову, за коју су се договорили 2013. и 2015. године“, додаје се у одговору Амбасаде Немачке, пренео је „Косово онлајн“.

Бисљими: ЕУ има примедбе на два од шест Куртијевих услова

Бесник Бисљими, заменик премијера привремених институција у Приштини, рекао је раније данас да је Европска унија имала примедбе на два од шест услова које је за формирање ЗСО изнео Курти, али није рекао на које се услове односе ти коментари. Бисљими је навео да би то требало да каже представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, преноси Газета експрес.
„Шест услова које је Курти изнео су заправо предуслови који показују да може да се разговара о напредном механизму за заштиту мањинских права. ЕУ има два коментара, а који су можете питати господина Лајчака када дође у Приштину“, рекао је Бисљими новинарима.
Прочитајте још:  Вучић: Разумите да на Косову све ври, шта је следеће?
Курти је прошле недеље изнео шест услова кроз које је рекао да прихвата оснивање Заједнице општина са српском већином.
Бисљими је рекао и да европски план за нормализацију односа Београда и Приштине, односно француско-немачки, значи „де факто“ признање две државе, преноси Коха.
Бисљими је на конференцији за новинаре рекао да је Курти на последњем састанку са Лајчаком разговарао само о европском предлогу, а не и о споразумима постигнутим у дијалогу.
„Платформа приказује само принципе, док о свему у вези са њеном имплементацијом треба да разговарају две стране у Бриселу као о имплементационом анексу. Француско-немачки план показује основни оквир, који подразумева де факто признање две државе, док ће се у Бриселу разговарати о редоследу корака, односно који споразуми више нису важни, које би требало модификовати, а које треба применити и како их имплементирати“, рекао је Бисљими, пренео је „Косово онлајн“.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=wtirfmvcYis

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *