Економска велесила: Црна Гора уплатила Украјини 10 милиона евра војне помоћи

0
црна гора украјина

црна гора украјина

Економска велесила: Црна Гора уплатила Украјини 10 милиона евра војне помоћи.

Укупна војна помоћ Црне Горе Украјини од почетка потпуне руске инвазије већ је премашила 10 милиона евра.

Ово је саопштило Министарство одбране земље на захтев издања Вијести , пише Европска правда .

Прва серија војне помоћи у вредности од 83.650 евра састојала се од 7.000 сувих оброка, 500 шлемова, 300 панцира и 600 оклопних плоча. Други, вредан више од пола милиона евра, садржао је минобацаче 60 мм и 82 мм, као и совјетске преносиве противваздушне ракетне системе Стрела-2М.

Трећи и највећи пакет војне помоћи Украјини из Црне Горе данас је процењен на 8,24 милиона евра. Састојао се од 216 МАНПАДС Стрела-2М, 759 противавионских граната калибра 57 мм и скоро осам хиљада калибра 76 мм, као и 2,3 милиона метака калибра 7,62 мм.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Последњи пакет црногорске војне помоћи Украјини до данас упућен је у септембру 2022. године и садржао је резервне делове за хеликоптере Ми-8.

Раније су информације о војној помоћи Црне Горе Украјини биле тајне на нивоу НАТО-а, објаснило је Министарство одбране на захтјев Вијести, али након што су савезници Алијансе почели да објављују релевантне податке, повјерљивост је уклоњена.

Прочитајте још:  Миротворац Ђукановић:Агресија Русије на Украјину је најбруталније кршење људских права
Министарство је истакло да ће Црна Гора наставити да пружа војну помоћ Украјини – посебно, разматра могућност прихватања рањених украјинских војника на лечење и да ће водити дијалог са украјинским Министарством одбране о њеним потребама на ратишту.

Подсетимо, у Црној Гори су свакодневни протести због економских проблема, а од недавно затварају се и познати медицински центри попут Института Игало и болнице Мељине.

Васељенска/Украјинска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *