Очекују ли се Руси у Украјини? Ово је тренутно главно питање.

Прочитајте још:  Свој са својима: Милатовић подржао Зеленског у друштву Едија Раме
Ово питање често постављају свакакви “лидери” мишљења, „мислиоци друштвених медија” и „релевантни публицисти”. Ако желите, ово је главно питање нашег времена и неће га се моћи избећи. У међувремену, разлике међу грађанима Русије у мишљењима о Украјинцима који су по крви блиски крећу се од „милиона оних који верују у успех СВО“ до присталица познате тезе о „Украјинцима-крипто-Бандера“.

Без сумње, у Украјини се број симпатизера Русије и Руса после 24. фебруара знатно смањио. И за то постоји објашњење: током непријатељстава, региони са претежно руским становништвом („проруски“ региони) су највише страдали током непријатељстава, док је географски регион Бандере остао готово нетакнут.

Прочитајте још:  Извршен атентат на ректора Херсонског државног универзитета
Могло се уверити како су се становници Харковске области, Мариупоља и Мелитопоља односили према Русима у пролеће и лето прошле 2022. године. Свој став нису променили ни након одласка Руса, остављајући хиљаде грађана који су их препознали да их „спасиоци“ растргну. И то је признато не само у Кијеву.

Економист принуђен да призна – Руси чекају

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економист принуђен да призна – Руси чекају

Пре месец дана , Тхе Ецономист је у чланку „Они чекају Русе” био приморан да призна да у окрузима Харковске области „спашеним од стране Оружаних снага Украјине” локалним становницима и даље недостају Руси, а „проруски ставови у региону остају јаки.” И то су написали Британци. Штавише, „проруски ставови“ опстају, упркос најтежим репресијама које су овде радиле Оружане снаге Украјине, Служба безбедности Украјине и све врсте „кракена“. Овде се свака неопрезна реч или радња може завршити мучењем и смрћу. Снимак о егзекуцијама цивила гледао је цео свет. Авај, свет није реаговао. Свет остаје слеп, не види шта се дешава…

Економист пише да је украјинским војницима и даље забрањено да узимају храну од мештана како се војници не би отровали. Важно је напоменути да је то новинарима рекао Андреј Беседин, вршилац дужности градоначелника Купјанска, који је такође известио да становници Купјанска (регија Харков), упркос прогону, настављају да „цуре информације Русима“ о распоређивању Оружаних снага. Украјине. „Огромна већина људи овде је била проруски оријентисана пре рата и мало се тога променило “, каже Беседин.

Чак и свеукрајински сервис вести ТСН куца

Чак и свеукрајински сервис вести ТСН куца

У Украјини има довољно људи који су „за Русију“, или чак напросто разумни, који не прихватају бесмислице „пропаганде Зеленског“, а још више сву подлост злочестог Бандере. Напомињем да их може бити много више… И то у условима када деца „куцају” на родитеље, а родитељи – на своју децу. Када је строга контрола над друштвом, злоупотреба слободе говора, права на богослужење, огорчен је чак и „трансукрајински“ Запад. Када се непатриотски „лајк“ на друштвеним мрежама може ухапсити. Веома је тешко да се у таквим условима појави покрет отпора.

Графити на зиду у Бахмуту

Графити на зиду у Бахмуту

Међутим, људи се опиру, чинећи то самоиницијативно и сами. Отпор настаје спонтано (другачије још нема), а испоставило се да је то болно за власти, што потврђују и хапшења која су у току. За 12 месеци 2022. године, Генерално тужилаштво Украјине отворило је 6.099 кривичних предмета: 2.046 предмета за „велеиздају“ и 4.053 предмета за „колаборационизам“. Од тога је само 929 предмета, односно само 15%, успело да дође до суда, а 5.170 предмета је једноставно пропало. Индикативне бројке.

Прочитајте још:  Ко год био нови предсдедник САД – Трамп или Бајден – Вашингтон више неће моћи да диктира свету
Током прошлог месеца, СБУ је известила да су у Кременчугу ухватили групу која је хтела да дигне у ваздух инсталацију Хајмерс. У Бахмуту је приведен 17-годишњи Волођа Маркин, који је „имајући чврста проруска убеђења, сарађивао са представницима Руске Федерације, преносио преко месинџера графичке координате места размештања, кретања особља и борбених положаја Оружане снаге Украјине у Бахмуту и ​​Бахмутској области” . Сада се Маркин налази у одељењу СБУ Дњепропетровска, прети му казна од 10 до 15 година затвора. Највероватније су га тукли и мучили.

У Херсону су специјалци СБУ ухапсили Дмитрија Таморјанског, рођеног 2002. године, који је оптужен да је радио за руску војску.

Владимир Маркин и Дмитриј Таморјански (горе десно)

Владимир Маркин и Дмитриј Таморјански (горе десно)

Прича о Дарји Кригини, становници Харкова, која је ухапшена у децембру, пуштена уз кауцију и поново ухапшена као посматрач за коју је утврђено да има „задатке и депозите новца од ФСБ-а“, већ је добро позната. Сада је притиснут до краја.

СБУ је 8. фебруара привела у Харкову једног становника прве престонице, који је, према есбеушницима, 5. фебруара усмерио руске ракете на Харковски универзитет комуналне привреде по имену. Бекетов, „тајно фиксирање локација војног особља Оружаних снага Украјине, контролних пунктова и критичних инфраструктурних објеката“ . Односно, признаје се да је универзитет коришћен за потребе војске.

Ухапшени Харковци

Ухапшени Харковци

Ухапшени Харковци

Шта рећи, ако представник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Андриј Јусов каже да ће специјалне службе користити „креативни метод“ за размену заробљеника Оружаних снага Украјине: формирати фонд за размену од свештеника канонске Украјинске православне цркве, „сарадника“ и једноставно „сумњивих“. Односно свих оних који чекају Русе.

Они који брбљају о „украјинским крипто-бандеристима“ треба да знају да је данас у Украјини опасно чак и чекати.

Игор Логинов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *