Пентагон крије број цивилних жртава у бомбардовању у Сирији

0
пентагон

(фото: Профимедиа)

Пентагон крије број цивилних жртава у бомбардовању у Сирији.

Два посланика америчког Конгреса оптужила су Пентагон да је прикрио број цивилних жртава као резултат бомбардовања објеката у Сирији од стране његових снага, преноси САНА.

Амерички дневни лист Старс анд Стрипес, позивајући се на писмо које су сенаторка Елизабет Ворен и представница 53. округа Калифорније Сара Џејкобс написала америчком министру одбране Лојду Остину, наводи да извештај Пентагона из септембра 2022. о цивилним жртвама не одговара медијима. извештаји. Тако се у извештајима новинских ресурса и независних извора говори о 12 мртвих и 5 повређених цивила као последица америчких војних операција у Авганистану и Сомалији прошле године, али ништа није речено о погибији цивила у Сирији. У писму се наводи да недостатак извештаја о жртвама у Сирији није у складу са налазима цивилних посматрача, који су документовали најмање 15 смртних случајева и 17 повређених цивила у 2021. као резултат америчких војних операција у Сирији.

Прочитајте још:  Андреј Клишас: Ограничити рад на даљину издајницима који су напустили Русију
Још један пример недоследности био је извештај Пентагона о 4 погинула и 15 повређених у ваздушном нападу 2019. у региону Ал-Багхуз у провинцији Деир ез-Зор у Сирији, али локални извори су избројали најмање 160 смртних случајева цивила, укључујући 45 деце. Ова велика неслагања између независних извештаја и истраге Министарства одбране изазива забринутост и неповерење у бројке о цивилним жртвама, написали су Ворен и Џејкобс у писму америчком министру одбране.

Лист истиче да је за писмо потребан одговор Лојда Остина до 16. јануара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њујорк тајмс је раније објавио да је америчка војска прикрила два ваздушна удара која су извели на Сирију 2019. године у којима су погинуле око 64 жене и деце, а 26. марта 2017. бомбардовала је највећу сиријску брану Табку на реци Еуфрат испод реке Еуфрат. изговор за напад на терористе ДАЕШ-а који су се настанили у региону, упркос опасности од рушења бране и појаве хиљада цивилних жртава.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *