Четврта деценија на власти, или црногорски барон

0
ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Принтскрин)

Четврта деценија на власти, или црногорски барон.

Народ Црне Горе има борбу пред председником, који се претворио у тиранина.

Бивша Југословенска Република Црна Гора одржаће председничке изборе 19. марта. Не очекују се посебне сензације, јер се међу кандидатима за ову функцију поново нашао Мило Ђукановић, актуелни предсједник, који је на челу Црне Горе заправо 32 године. Ђукановићеве позиције су у различито време називане различито, али то га не спречава да се осећа као суверени господар. Већ четврту деценију од 1991. године, иста фигура је на челу гостољубиве републике са благом медитеранском климом и погодним заливима за базирање америчке морнарице.

Лествица каријере Мила Ђукановића изгледа овако:

Лествица каријере Мила Ђукановића изгледа овако

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Непромењивост статуса господара републике није спријечила Ђукановића да мијења своје политичке преференције у зависности од тога на који начин је ветар дувао. Ђукановић је до 2000. године, пре пораза Савезне Републике Југославије (СРЈ), која је укључивала Црну Гору, у рату са НАТО-ом, био велики српски патриота. Он је чак критиковао тадашњег председника Југославије Слободана Милошевића да је превише попустљив према САД.

То није спријечило Ђукановића да се пресвуче у зрак чим је осјетио да би га нови господари Балкана – Американци – лако могли ослободити терета управљања Црном Гором ако настави да приказује српског патриоту.

Од тада, по упутствима Вашингтона, који је тражио да се Југославија лиши излаза на море, Ђукановић је почео да ради на повлачењу Црне Горе из СРЈ. Сједињене Државе су цениле разумевање црногорског лидера, дозвољавајући му да настави да заступа америчке интересе на Балкану. Бивша југословенска република прешла је у НАТО, где је уведена 2017. године без даљег одлагања. Обећали су да ће Црна Гора ускоро ући у Европску унију (наводно 2025. године) и почели да пумпају ову републику НАТО оружјем у виду могуће конфронтације са Србијом.

Прочитајте још:  Мандић: Без гласова ДФ-а Милатовић не може победити Мила Ђукановића; Подржаћемо Милатовића у другом кругу!

 

Церемонија пријема америчког хеликоптера Белл 412ЕП од стране Црне Горе у ваздушној бази Голубовици, април 2018.

Церемонија пријема америчког хеликоптера Белл 412ЕП од стране Црне Горе у ваздушној бази Голубовици, април 2018.

67 нових америчких лаких оклопних возила ЈЛТВ купљено 2019. године за Црну Гору

67 нових америчких лаких оклопних возила ЈЛТВ купљено 2019. године за Црну Гору

Међутим, у четвртој деценији аутократске владе републике, чини се да „последњи диктатор Европе“ почиње да испада из кавеза перспективних западних креатура. Он не може да придобије већину становништва, а то повећава опасност од активирања просрпских и проруских снага. Дакле, талас откровења против сталног црногорског владара расте и са Запада.  

Према Пројекту за истраживање организованог криминала и корупције ( ОЦЦРП ), Ђукановић се бавио шверцом цигарета и горива. Извештаји Балканске мреже истраживачког новинарства ( БИРН ) кажу да је он био повезан са међународном мрежом дилера кокаина која је деловала између Јужне Америке и Европе. Други извори, укључујући и лист Гардијан , известили су о Ђукановићевој повезаности са организованим криминалом између 1998. и 2002. године Из докумената Викиликса произилази да би Ђукановић могао да пружи заштиту трговцима дрогом (2006-2016).

Сличне тврдње на рачун црногорског председника износе и у самој Црној Гори: „Према речима лидера скупштинског Покрета за промене Небојше Медојевића, Ђукановић је за 30 година владавине државом толико криминализовао Црну Гору да је и сама његова странка постала политичко крило мафија, а република је постала „Колумбија на Јадрану“.

„Потребна нам је радикална чистка обавештајних, правосуђа и органа за спровођење закона од људи повезаних са мафијом и Милом Ђукановићем. Медојевић је још у марту 2017. рекао да је, према његовим информацијама, 2000. године „државни шверц цигарета из Црне Горе у Италију прерасло у шверц дроге, у чему је учествовала Агенција за националну безбедност … Суд града Барија на југу Италије у мају 2009. године, због политичког имунитета, одлучио је да затвори кривични поступак против тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића, под оптужбом да је 1994-2002 водио организовану криминалну групу која се бавила великим шверцом цигарета у Европи.

Стални владар Црне Горе напуниће 15. фебруара 61. годину. Није доба да добровољно напусти политичку сцену. И крајње је мало вероватно да овај самоуверени господин, навикнут да држи републику у својим рукама, није захтевао „наставак банкета“. Дакле, пред народом Црне Горе је борба са предсједником који се претворио у тиранина.

Прочитајте још:  Коридори се завршавају Курдима: о коренима протеста у источној Турској

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *