Балони на великим висинама изнад Украјине развејаће ратну маглу

0
балони

балони

Балони на великим висинама изнад Украјине развејаће ратну маглу.

Од Харкова до Ужгорода

Лет кинеског лебдећег балона изнад Америке показао је како предности ове врсте извиђања непријатељске територије, тако и тешкоће уништавања балона.

Сједињене Државе нису ни покушале да користе систем ПВО Патриот ( иако на својој територији имају 1106 таквих система) или ТХААД ПВО системе (има их око два десетина) против Кинеског шпијунског балона .

Кинески балон је летео на висини од 20 км и Патриот је могао да га добије, а ТХААД још више. По свему судећи, постојећи ПВО системи не раде на радио-транспарентним лоптама – они их не виде. САД су биле принуђене да пошаљу ловац Ф -22 против кинеског шпијуна на надувавање , који је оборио лопту ракетом Сидевиндер са инфрацрвеном главом за навођење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да је лопта летела на висини од 30 км, онда је Ф -22, чији је плафон 20 км, не би достигао. Али висински пресретачи МиГ-31 и МиГ-25 могу се носити са овим задатком. Такву летелицу нема нико други на свету.

Американци су оборили кинески балон када је пао на 19 км, а ловац Ф -22 Раптор који га је оборио летео је на висини од 17 км. Са мањих висина, ракета АИМ-9М Сидевиндер очигледно не може да погоди мету која лети изнад авиона.

На висини од 40 км, балон би теоретски могао бити оборен руским системима ПВО С-300 и С-400, међутим, „да би се погодио такав циљ, било би неопходно користити ракету серије 48; иако њени пасошки подаци указују на мање надморске висине, сонда може бити испаљена више пута током проласка кроз погођено подручје “ ,  пише руски војни портал Звезда.

Оружане снаге Украјине имају приличан број система ПВО С-300, али немају потребне ракете дугог домета. На руским војним форумима сада се жустро расправља о могућности употребе аутоматских лебдећих балона (АДА), сличних „кинеском балону“ који је прешао Америку, за извођење фото и видео извиђања у украјинском позоришту. Квалитет фото и видео материјала при стратосферском снимању земаљских објеката је много већи него при снимању из свемира.

Конструкторски биро за аутоматизацију Долгопрудни (ДКБА)  производи линију “бесплатних аутоматских балона” дизајнираних за научне и комерцијалне сврхе, ни на који начин не инфериорне од кинеских. Долгопрудни производи могу дуго летети на висинама од 10 до 30 км, обављајући широк спектар задатака. Тако ВАЛ висинска балон-лабораторија може да се подигне на висину до 33,5 км, понесе скоро тону корисног терета и остане у лету две недеље.

Лет балона се може контролисати коришћењем радио команди са земаљских и ваздушних контролних тачака. Дизајн балона предвиђа могућност уградње на суспензију, а затим одвајање од њега „посебног терета тежине 250 кг радио командом са земаљске станице за управљање летом“. Тренутно, ова функција укључује лансирање наносателита у свемир, али са истим успехом, посебан терет може бити муниција или авионска бомба.

ВАЛ је снабдевен свим средствима ваздушног извиђања и у стању је да прати објекте са „системима видео надзора и радио-надзора у реалном времену у водним подручјима, државним границама, аутопутевима, у стамбеном сектору, интересантним местима и спортским и јавним забавним догађајима. ”

Кинески балон је током лета маневрисао помоћу пропелера постављених на суспензију, чије су електромоторе покретали соларни панели. Међутим, с обзиром на велике брзине млазних ветрова, такав маневар је прилично ограничен.

За разлику од кинеског балона, ВАЛ је способан за маневрисање променом висине лета испуштањем баласта. Млазни токови достижу десетине или чак стотине километара широке, док њихова “дебљина” (висина) није већа од једног километра. Ако, на пример, на висини од 20 км ветар дува од запада ка истоку, онда на висини од 18 км може да дува са севера на југ. А прелазећи из једне струје у другу или користећи правац ветра, лако можете променити ток балона.

Иначе, руски балони се производе не само у Долгопрудном.

ВАЛ носи око тоне баластног песка, што ће му омогућити да више пута мења висину лета и прати предвиђени курс. За пењање се излива песак, да би се смањила висина, гас се испушта. Међутим, пре или касније, резерве песка и гаса понестају, а маневри више нису могући. По свему судећи, америчко ваздухопловство је чекало овај тренутак, јурећи своје ловце око кинеског балона док се није спустио на висину од 19,3 км.

Прочитајте још:  Мелони: Неће бити проблема са испоруком оружја Украјини
Руте млазних токова преко Украјине омогућавају фото и видео извиђање у било које доба године. Сада млазни токови над Украјином, па и над читавом Европом, дувају од запада ка истоку, па се из Калињинграда, са територије Белорусије или са морских носача на Балтику могу лансирати извиђачки и борбени стратосферски балони.

Од априла до септембра у стратосфери се формира такозвана циклусна пауза на висинама од 20-25 км. У овом тренутку, млазне струје су веома слабе и нестабилне. Дакле, балон подигнут из Доњецка може да лебди на једном месту веома дуго, а опрема постављена на његовом вешању може да контролише непријатељску територију у радијусу до 600 километара – од Харкова до Ужгорода.

Прочитајте још:  Заробљени украјински нациста о страним плаћеницима
Од септембра до краја јесени, стратосферски ветрови над Украјином дувају од истока ка западу, а балони се могу лансирати у извиђање са било ког места у Руској Федерацији.

Кинески балон, који је несметано прелетео Америку, још једном је потврдио да је све ново добро заборављено старо. Балон опремљен савременим инструментима способан је за обављање широког спектра задатака, како извиђачких, тако и ударних.

Руски извиђачки балони, недоступни украјинским системима ПВО и авијације, моћи ће да неутралишу надмоћ у обавештајним информацијама које су Оружане снаге Украјине добиле због укључивања у информативни простор НАТО-а.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *