ИЈЗ регистровао 221 проститутку, полиција не зна ни за једну

1

ИЈЗ регистровао 221 проститутку, полиција не зна ни за једну.

„Ћаос, момци и господо, ако сте за мало квалитетне забаве, на правом сте мјесту. Имам свој смјештај. Могу путовати по осталим градовима. Само за озбиљне који знају шта желе!!!

Контактирајте ме само преко WhatsAppa или вибера. Чекам вас.“ Ово је само једна од порука на једном од сајтова који нуди „услуге“ проститутки, а на којем се налази неколико десетина профила дјевојака за које се наводи да су из Подгорице или да пружају сексуалне услуге у главном граду. Сајтова је више, а на свим сајтовима које смо пратили налазе се десетине профила за које се тврди да су потврђени и да су у питању дјевојке које се проституишу у Подгорици.

Имена тих дјевојака су прилагођена, односно „професионализована“, а описи су углавном на енглеском, а неки и на српском језику. За неке профиле се наводи да су у питању дјевојке које авионом могу доћи у Подгорицу „на дружење“, али са тим цијена расте. Када је у питању новчани износ који треба дати за „услуге“, на конкретним сајтовима 100 евра је минимална цијена, која расте у зависности од опсега задовољстава која се траже.

Употреба дрога на веома високом нивоу

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преваленција употребе дрога међу сексуалним радницама је још увијек веома висока, кажу из Института за јавно здравље.

– Постоји потреба за већим коришћењем анонимног тестирања и савјетовања на ХИВ и друге полно преносиве инфекције, те за спровођењем здравствено-едукативних програма и програма смањења штете, првенствено кроз програме снабдијевања сексуалних радница кондомима, као и кроз програме замјене употријебљених игала и шприцева.

У Институту за јавно здравље Црне Горе, као и у још седам домова здравља (Бар, Котор, Херцег Нови, Никшић, Бијело Поље, Беране и Пљевља) постоје савјетовалишта за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање на ХИВ, у којима се врши анонимно тестирање (без упута и књижице). Тестирање је бесплатно и омогућено свима, без обзира на здравствено осигурање, мјесто пребивалишта, припадност вулнерабилној популацији и слично – истичу из Института.

Прочитајте још:  Дритан Абазовић: СДП ће бити део мањинске владе Црне Горе
Иако је до сајтова на којима се нуди тијело жена веома лако доћи, а огласа има чак и на друштвеним мрежама, у црногорској Управи полиције немају података о проституцији.

– У Управи полиције не постоје евиденције о пружаоцима сексуалних услуга – одговорили су из полиције на питање „Дана“ колико, према њиховим подацима, у Црној Гори има пружалаца сексуалних услуга, то јест проститутки, мушких и женских.

Из полиције истичу да је проституција у Црној Гори забрањена. Подсјећају да је онај ко самостално пружа сексуалне услуге починио прекршај из чл. 27 Закона о јавном реду и миру, док је онај који наводи или подстиче другог на проституцију или учествује у предаји неког лица другоме ради вршења проституције, или ко путем средстава јавног информисања и других сличних средстава пропагира или рекламира проституцију, починио кривично дјело из чл 210 КЗЦГ – посредовање у вршењу проституције. За наведени прекршај и кривично дјело предвиђене су новчане и затворске казне.

– У посљедњих пет година поднесене су двије кривичне пријаве против два лица за кривична дјела из области трговине људима, а која се односе на сексуалну експлоатацију, док је против једног лица поднесена једна кривична пријава за кривично дјело посредовање у вршењу проституције – кажу из Управе полиције.

Прочитајте још:  Претресан аутомобил епископа Јоаникија!
На другој страни, Институт за јавно (ИЗЈ) здравље је само за потребе једног истраживања окупио 221 испитаница које се могу класификовати као такозване сексуалне раднице.

– Крајем 2021. године спроведено је пето истраживање међу сексуалним радницама (особа која пружа сексуалне услуге за новац, дрогу или у замјену за нешто друго). Истраживање је обухватило 221 испитаницу која је испунила критеријуме да би се могла класификовати као сексуална радница. Циљ истраживања био је, као и у претходно спроведеним истраживањима у овој популацији, да се на узорку популације сексуалних радница добијеним примјеном „грудве снијега“ процијени преваленција ХИВ-а, хепатитиса Б, хепатитиса Ц и сифилиса, као и социодемографске и бихејвиоралне карактеристике (распрострањеност ризичних и протективних полних понашања) наведене групе. Иако методом „грудве снијега“ није могуће обезбиједити потпуно репрезентативан узорак испитаница на основу кога би се могли добити подаци који би у пуној мјери били репрезентативни за популацију сексуалних радница, ипак се са одређеном резервом може рећи да епидемија ХИВ-а међу сексуалним радницима у Црној Гори, још увијек, одговара типу епидемије ниског интензитета – серопреваленција је износила 0,9 одсто. ХБВ инфекција је пронађена код седам испитаница, док су анти-ХЦВ антитијела пронађена код 17,3 одсто – саопштено је „Дану“ из Института за јавно здравље.

Како истичу, преваленција ризичног полног понашања је још увијек значајна, с обзиром да значајан проценат сексуалних радница не користи редовно кондом током сексуалних односа са клијентима.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ИЈЗ регистровао 221 проститутку, полиција не зна ни за једну

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *