О љубави која ”никад не престаје, а пророштво ако ће и престати….разума ако ће нестати”

0
љубави

Свети Трифун (Foto: Wikipedia)

О љубави која ”никад не престаје, а пророштво ако ће и престати….разума ако ће нестати”

Агапе и ерос

Свети Трифун један је од Христових великомученика који пострадао за хришћанску веру. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан љубави и вина”.За време свог живота исцелио је многе болеснике, истеривао демоне из многих људи и помогао многима који су му се обраћали за помоћ.Када је на римски престо дошао цар Декије, почели су прогони хришћана, страдање и мучење. Како није желео да се одрекне Христа и своје вере, светом Трифуну су одрубили главу. Погубљен је од стране цара 250. године.

На исти дан, 20 година касније, истом смрћу пострадао је и други светац.

Свети Валентин је био епископ и мученик, а живео је у 3. веку. Погубљен је 269. године одсецањем главе у доба кад је Римским царством владао цар Клаудије II.Верује се да је разлог погубљења био тај што је Клаудије веровао да су неожењени мушкарци бољи војници и није желео да се они жене док трају ратови, док се бискуп Валентин противио томе и организовао је тајна венчања за која је Клаудије сазнао. Због тога је бачен у тамницу и над њиме је извршена смртна казна 14. фебруара. (Има и других тумачења која остављам овом приликом по страни).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српски војник између 1912 -1918. неупитно је веровао у Бога и Царство Небеско. Зато је био неустрашив!!!! Победник! Носилац Завета! Бринуо о другом, а овај о Трећем, Који јесте Први и Сведржилац. Због тога је био незлобив, неосветољубив и праведан.

Прочитајте још:  Уједињено човечанство без Бога

Описмењавајући се постали смо ”разумни”. Разум не рађа ни свеце, нити хероје већ рачунџије – бојажљиве људе. Неизлечиве калкуланте. То је најважнија лекција живота. Испољава се кроз променљиву валентност према свему. Постасмо људи брзе интегтрације и још брже дезинтеграције. Флуидни.

Срећан вам хришћански празник наде у вечну љубав што ”дуго трпи, и милокрвна је, љубави што не завиди, љубави што се не велича, и не надима се”.

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *