Одбрана од НЛО-а: Вашингтон се окреће научној фантастици да би повећао војну потрошњу

0
нло

www.globallookpress.com © Brian Cahn/ZUMAPRESS.com

Након што је такозвани “кинески шпијунски балон” прелетео изнад САД прошле недеље и био оборен, Сједињене Државе су регистровале још неколико неидентификованих летећих објеката (НЛО) у свом и канадском ваздушном простору.

Не оптужујући никога за ове НЛО, Американци су наставили да их обарају, подстичући мистерију око њих и њиховог порекла, подсећа “РТ интернешонел”. Без обзира на њихово порекло и сврху, (намеравани) крајњи резултат за Вашингтон биће повећани масовни страх, повећање војних издатака, даља ескалација тензија и са Кином и са Русијом и измишљена сагласност савезника Вашингтона. Остатак 2023. године ће бити напорна година, оцењује за РТ политички аналитичар Тимур Фоменко.

Џозеф Бајден није као Доналд Трамп, он је много гори, наводи аутор. Трампово председништво је било меркантилистичко у смислу да је било окренуто пословању и трансакцијама, а његове одлуке у сржи нису биле милитаристичке. Трамп није волео Кину из економских и комерцијалних разлога, а имао је и прагматичне ставове о преговорима са Русијом и Северном Корејом. Овај прагматичан став донео му је презир америчког естаблишмента, који је настојао да га поткопа где год је то било могуће, блокирајући његово повлачење из Сирије или умањујући његову реторику о НАТО-у.

Бајден је, с друге стране, високо милитаристички неоконзервативни председник који је покренуо титанску геополитичку борбу. Он је драматично ескалирао тензије са Кином и Русијом, у покушају да унапреди присуство америчке војске и систем савезништва где год је то могуће, уз мало размишљања о цени таквих политичких одлука, пише Фоменко. Његово вођство је супротно Трамповој реторици усмереној ка унутра. Док је Трамп уживао у хипотетичкој, реторичкој озлоглашености на друштвеним медијима, као што је претња Ким Џонг-уну “ватром и бесом”, Бајден без размишљања изазива војне кризе и користи их да насилно успостави моћ над америчким савезницима.

Прочитајте још:  Вучић се сусрео са Зеленским у Атини, сутра састанак

Овде видимо контраст између методологија двојице председника у односу на ове такозване “шпијунске балоне” или НЛО. Трампова администрација је наводно морала да се позабави и њима, али је одлучила да то не објави. Бајденова администрација је одлучила да то учини јер је уочила златну прилику да драматично ескалира глобалне војне тензије и, заузврат, пружи додатно оправдање за повећану потрошњу на одбрану. Демократе ће и даље морати да гурају своју политику кроз Представнички дом који контролишу републиканци (ГОП), али ће форсирање кинеске претње бити управо оно што им је потребно да убеде антипекиншке јастребове у редовима ГОП-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је рађено и раније, наводи Фоменко и подсећа на процват научно-фантастичних прича о НЛО 1950-их. Они који верују у НЛО, тврде да америчка влада одавно зна да ванземаљски бродови посећују Земљу и да је то заташкавала. То је, наводи РТ, изазвало дугогодишње теорије и спекулације о догађајима као што је инцидент у Розвелу 1947. (који је, интересантно, представљен као појава балона на великој висини), или права природа места као што је “Област 51” у Невади. Међутим, разочаравајућа стварност је да цео овај поджанр фикције у великој мери дугује своју популарност Хладном рату, његовој политици и свакако војним акцијама тог времена.

На крају крајева, 1950-е и 1960-е биле су преломне деценије када је реч о истраживању свемира и новој технологији, наводи Фоменко. Сједињене Државе су биле у напетој трци са Совјетским Савезом и тестирале су многе врсте летелица. Јавна виђења ових чудних и нових феномена, у комбинацији са војном тајношћу која је окруживала ове програме, на крају су “нахранили” машту јавности тог времена атмосфером мистерије и параноје.

Прочитајте још:  Наставници у Француској штрајкују због конфузних правила против вируса

Сада се историја понавља. Влада САД првенствено жели да се људи плаше Русије и Кине. Жели да мисле да они имају тајне и загонетне могућности надзора Американца и да се долари пореских обвезника добро троше у драматично повећаном буџету за одбрану. САД активно производе сагласност за војне тензије. Не само да покушавају да искористе Украјину да уништи Русију на свом прагу, већ гледају на драматичну ескалацију тензија у азијско-пацифичком региону, улажући све напоре да регрутује савезнике у борби под сопственим условима, повећавајући број војних база, и у суштини желе да “НАТОизују” цео свет, закључује аналитичар.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *